Actualitate

Primii români cu coronavirus care vor beneficia de tratamentul cu plasmă – UPDATE

Publicat: 01 mai 2020

Prima pungă cu plasmă donată de un pacient vindecat de Covid-19 va fi administrată unor bolnavi internați la Institutul „Matei Balş”.

UPDATE: Trei pacienți cu COVID-19 aflați în stare gravă în secția ATI a unității au primit plasmă de la donatori vindecați.

„Această plasmă este pregătită la fel ca şi alte produse din sânge la Centrul de Transfuzii, unde sunt aparatele de plasmafereză, şi pe urmă se administrează prin perfuzie acolo unde este nevoie. Lucrurile au mers bine, mă refer la partea de administrare, este adevărat că efectele se vor vedea în zilele următoare”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ,,Prof. Dr. Matei Balş”.

„Pentru fiecare pacient în parte se alege doza corespunzătoare şi varianta cea mai bună (…) pentru că sunt mulţi factori care trebuie luaţi în calcul având în vedere că e un pacient cu stare generală gravă şi aici vorbim şi de multe dezechilibre care sunt la nivelul organismului”, a mai spus Adrian Marinescu.

Știre inițială

Dintre cele 18 aparate donate de o firmă privată centrelor de transfuzii, doar cel din Capitală a recoltat plasma vindecătoare, de la şapte români care au învins Sars-Cov-2.

Tratamentul s-a dovedit eficient în mai multe unităţi medicale din întreaga lume, care raportează zilnic cazuri grave vindecate prin această procedură.

Donatorul este Andrei Tănase, un tânăr de 33 de ani care a sunat la Institut și a cerut să fie înscris pe lista de donatori după ce s-a vindecat de coronavirus (COVID-19).

Adrian Petriu, reprezentant firma de instalare: “Donatorul este conectat la un ac care are două canale, pe unul din canale sângele pleacă prin aceste pompe şi ajunge într-o centrifugă micuţă care face parte din kit, unde sunt separate componentele – adică plasmă, pe de o parte, şi celelalte componente, pe de altă parte.”

Adauga un comentariu