International

Primul ”ţar” al coronavirusului, numit de Israel

Publicat: 23 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul ţar al coronavirusului numit de Israel

După o perioadă îndelungată de deliberări, guvernul israelian a anunţat joi numirea primului său „ţar” al coronavirusului, în contextul în care numărul de infectări a trecut de „linia roşie” indicată de autorităţi şi au loc zilnic proteste în legătură cu gestionarea acestei crize, relatează dpa şi AFP.

Primul „țar” al coronavirus a fost numit de Israel

Israelul a înregistrat aproximativ 2000 de cazuri noi de contaminare în 24 de ore, conform celor mai recente date comunicate miercuri seara de Ministerul Sănătăţii.

Ministrul israelian al sănătăţii, Yuli Edelstein, a afirmat anterior că, dacă se ajunge la 2000 de infectări pe zi, va fi acel „steguleţ roşu” care va semnala necesitatea impunerii de noi restricţii, poate chiar un nou „lockdown” complet.

Noul post de Manager de proiect naţional pentru coronavirus va fi ocupat de profesorul Ronni Gamzu, directorul Centrului medical Sourasky din Tel Aviv şi fost director în Ministerul Sănătăţii.

Gamzu are „mulţi ani de experienţă administrativă în domeniul sănătăţii” şi a creat un proiect pentru protejarea vârstnicilor de coronavirus, a menţionat într-un comunicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Numirea lui Gamzu vine după ce un alt fost director al centrului Sourasky, prof. Gabriel Barbash, a respins miercuri oferta lui Netanyahu de a prelua acest rol. Acesta le solicitase atât premierului cât şi ministrului sănătăţii să ajungă la un acord asupra mandatului său până miercuri seara, în caz contrar urmând să respingă propunerea, a scris Jerusalem Post.

Marţi, Gamzu saluta pe Facebook numirea lui Barbash, evocând „cea mai bună decizie pe care a luat-o guvernul de la începutul acestei crize” şi descriindu-l pe Barbash drept un om „hotărât, atent la detalii şi care nu acceptă un refuz”.

Până în prezent în ţara cu 9 milioane de locuitori au fost confirmate de la debutul pandemiei 56.085 de cazuri de contaminare, cu 23.310 vindecări, 273 de pacienţi în stare gravă şi 430 de decese.

La jumătatea lunii mai, numărul infecţiilor anunţate zilnic era doar de ordinul a câteva zeci, crescând vertiginos după relaxarea de la sfârşitul lui mai.

Al doilea val de infectări în Israel

Acest al doilea val de infectări i-a adus şi un val de critici premierului Benjamin Netanyahu, lăudat pentru gestionarea primului val de contaminări.

Autoritățile au interzis adunările de peste 10 persoane în spaţii închise şi mai mult de 20 în aer liber, începând de vineri după-amiază, cu unele excepții. Nu este clar dacă acest lucru se aplică și adunărilor religioase, a relatat Times of Israel.

Restaurantele vor oferi de vineri doar servicii de livrare, iar ministerele vor fi închise pentru public, cu contacte disponibile doar online.

Magazinele non-esenţiale, saloanele de coafură, mall-urile şi piscinele publice vor fi închise de vineri după-amiază până duminică dimineaţă, potrivit Jerusalem Post. Farmaciile şi supermarketurile pot rămâne deschise.

Premierul Benjamin Netanyahu şi prim-ministrul „alternativ” Benny Gantz vor discuta despre posibila închidere a şcolilor în weekend.

La jumătatea lunii mai, numărul de noi infecţii pe zi în Israel a fost foarte redus. Dar după o relaxare rapidă a restricţiilor la sfârşitul lunii mai, cifrele au crescut vertiginos.

Netanyahu, care a fost lăudat pentru modul în care a gestionat primul val de infecţii, s-a confruntat cu critici tot mai mari în timp ce se luptă cu un al doilea val.

Adauga un comentariu