După sosirea sa pe Downing Street, noul prim-ministru britanic Keir Starmer a început să alcătuiască echipa care îl va ajuta să încerce să îndeplinească promisiunea de a reconstrui țara, numind pentru prima dată o femeie în funcția de ministru al Finanțelor, în persoana lui Rachel Reeves.
Liderul laburist a numit-o de asemenea pe Angela Rayner ca vicepremier, relatează Reuters și AFP.
Iată principalii miniștri ai cabinetului Keir Starmer:
Viceprim-ministru va fi Angela Rayner
Într-o țară în care clasa conducătoare a studiat în mod covârșitor la universitățile din Oxford și Cambridge, Angela Rayner, în vârstă de 44 de ani, sare în evidență. A crescut în locuințele sociale din nordul Angliei, a părăsit școala fără o calificare, devenind mamă singură la 16 ani.
Veterană a sindicalismului, deputată din 2015, a fost aleasă vicepreședinte în Partidul Laburist în 2020. Formează un duo contrastant cu Keir Starmer, cu poziționarea de stânga, sinceritatea și accentul ei.
Responsabilă în special pentru problemele locative și reechilibrarea teritorială, Angela Rayner vrea să acționeze pentru un program de construire masivă de locuințe și încheierea „contractelor de muncă zero ore”, astfel încât angajatul să fie plătit pentru cât lucrează. Cu un tată absent, pe când era foarte tânără, s-a ocupat de mama sa bipolară, analfabetă şi care nu muncea. În copilărie făcea baie caldă numai duminica, la bunica sa, iar pentru ca să mănânce se invita la prieteni.
Prima femeie cancelar: Rachel Reeves
Reeves, în vârstă de 45 de ani, fostă economistă a Băncii Angliei, este prima femeie cancelar, rupând ceea ce a descris ca fiind „ultimul plafon de sticlă din politică”.
Ea și-a petrecut timpul reparând relațiile cu comunitatea de afaceri care au fost tensionate sub fostul lider laburist de stânga Jeremy Corbyn și afirmând alegătorilor că partidul poate avea încredere cu banii lor.
Rachel Reeves a jucat un rol central în reorientarea Partidului Laburist pentru a întruchipa competența în problemele economice. Ea insistă că partidul ei este acum „partidul firesc al afacerilor” și promite „disciplină de fier” asupra finanțelor publice.
Născută într-o familie de profesori la Londra, iubitoare de șah, Rachel Reeves apără un rol activ pentru Stat prin investiții și vrea să „reconstruiască serviciile publice”.
Ministrul afacerilor Externe: David Lammy, un descendent al sclavilor din Guyana și prieten al lui Obama
Starmer l-a numit pe David Lammy ca noul ministru de externe al Marii Britanii.
Acest avocat în vârstă de 51 de ani, descendent al sclavilor din Guyana, în America de Sud, a făcut peste 40 de vizite în străinătate în ultimii doi ani. Potrivit acestuia, politica externă a Regatului Unit „trebuie să redescopere arta marii strategii” după ieșirea țării din Uniunea Europeană.
Dacă laburiștii urmează în mare măsură linia urmată de guvernul conservator în materie de diplomație, el își dorește să se reapropie de Uniunea Europeană, o problemă foarte sensibilă.
David Lammy riscă să ajungă sub bătaia unei parți a laburiștilor care îi critică viziunea sa este prea pro-israeliană.
Acest prieten al fostului președinte american Barack Obama riscă el să fie nevoit să gestioneze o posibilă revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, pe care îl descrisese drept „un sociopat cu simpatii neo-naziste”. De atunci, el a susținut că a fost înțeles greșit și, potrivit presei britanice, s-a întâlnit recent cu consilieri ai candidatului republican.
John Healey, ministru al Apărării
John Healey, 64 de ani, un veteran al Partidului Laburist, va avea misiunea de a gestiona problema războiului din Ucraina.
Ales deputat în 1997, când Tony Blair a venit la putere, a deținut funcții în mai multe ministere apoi, în opoziție, a fost responsabil pentru Locuințe și Sănătate înainte de a trece la Apărare.
În noul său post, va trebui să implementeze creșterea cheltuielilor militare la 2,5% din PIB (2,3% anul acesta) promisă de Partidul Laburist. Totuși, moștenește o armată care a slăbit în ultimii ani.
Lammy și Healey preiau conducerea într-un moment al a două conflicte globale și au promis că vor menține sprijinul continuu pentru Ucraina în conflictul cu Rusia și vor apărea pentru o încetare a focului în luptele din Gaza.
Yvette Cooper devine ministru de Interne, care supraveghează securitatea internă și poliția
O altă reprezentantă a generației Blair, ales în 1997, Yvette Cooper se află la conducerea Internelor din 2021 în cadrul guvernului din umbră laburist, după ce a ocupat deja această funcție între 2011 și 2015. Candidată perdantă la șefia Partidului Laburist împotriva lui Jeremy Corbyn în 2015, ea s-a remarcat în Parlament prin intervențiile sale energice, oferindu-i o imagine de autoritate crucială pentru această funcție.
Preluând cârma Ministerului de Interne, Yvette Cooper moștenește problema imigrației, un subiect major în campanie și adesea considerat un punct slab pentru laburiști. Ea va trebui să întruchipeze o linie care se dorește a fi fermă – reducerea imigrației legale și lupta împotriva sosirilor ilegale – dar și mai umană cu abandonarea imediată a proiectului conservator de expulzare a migranților în Rwanda.
Ministru al Sănătății, Wes Streeting, un supraviețuitor al cancerului
Wes Streeting a fost numit ministru al Sănătății, preluând un portofoliu care va supraveghează Serviciul Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii, care reprezintă una dintre cele mai mari probleme pentru alegători.
Această tânără figură din aripa centristă a laburiștilor se va confrunta cu sarcina titanică de a restabili un sistem de sănătate publică pus în genunchi de ani de austeritate și pandemie. Lunile de așteptare pentru anumite programări îi exasperează pe britanici.
La 41 de ani, Wes Streeting, care a avut cancer la rinichi în 2021, intră pe post, revendicând o copilărie foarte săracă în locuințele sociale din Londra dar și ambiția de a deveni într-o zi prim-ministru.
Ed Miliband, anterior lider al Partidului Laburist, a fost numit ministru al Climei și Energiei, în timp ce Shabana Mahmood a fost numit ministru al Justiției, iar Bridget Phillipson va fi ministru al Educației.