Economic Local

Probleme în Zona Metropolitană Iași! Protejați instalațiile interioare de apă, împotriva înghețului

Publicat: 03 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Probleme în Zona Metropolitană Iași Protejați instalațiile interioare de apă împotriva înghețului

Ținând cont că temperaturile exterioare au atins valori negative în ultima perioadă, specialiștii ApaVital oferă recomandări pentru a ajuta utilizatorii să protejeze instalațiile împotriva înghețului

În această perioadă a anului, principalele cauze ale înghețării instalaților interioare de apă constau în nerespectarea normelor tehnice de instalare a conductelor și branșamentelor. În ultimii ani, mai ales în Zona Metropolitană Iași, numeroase firme au realizat lucrări de alimentare cu apă fără a respecta prescripțiile tehnice. Astfel, multe rețele nu au fost amplasate sub adâncimea de îngheț pentru Iași, adică la minimum 105 cm adâncime.

„Ignorarea avertismentelor lansate privind protecția căminelor de apometru împotriva înghețului sunt o altă cauză. În fiecare an, ApaVital își avertizează clienții, prin texte tipărite pe facturi, pe site-ul propriu și prin intermediul mass-media asupra necesității protejării apometrelor împotriva înghețului. Apare în căminul de apometru, după care se propagă către branșament și rețeaua interioară. Căminele de apometru sunt primele care trebuie protejate împotriva înghețului”, au explicat reprezentanții ApaVital Iași.

Cum evitați depunerea dopurilor de gheață

De precizat și faptul că consumul scăzut înregistrat la capetele de rețea creează multe probleme. Lipsa consumului de apă pe timpul nopții sau lipsa consumului de apă pe parcursul zilelor în care se înregistrează temperaturi scăzute poate duce la formarea unor „dopuri” de gheață. De asemenea, în sezonul cald se realizează lucrări de terasare a drumurilor sau a căilor de acces, care micșorează stratul de pământ de deasupra conductelor de apă. Chiar și construcția de cămine și alte corpuri betonate în imediata apropiere a rețelelor de apă facilitează înghețul.

„Pentru a nu apărea situații de îngheț, ApaVital recomandă utilizatorilor izolarea termică a armăturilor din căminele de apometru și asigurarea unui consum minim de apă. În perspectivă, utilizatorii trebuie să mai aibă în vedere refacerea lucrărilor la rețelele de apă, dacă acestea nu sunt amplasate sub adâncimea de îngheț”, au mai explicat oficialii ApaVital Iași.

Adauga un comentariu