National

Probleme tot mai mari cu urșii în Harghita. Jandarmii au fost solicitați de 7 ori în trei zile

Publicat: 23 mai 2022
mai multi ursi prin padure
Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi să intervină de şapte ori, în ultimele trei zile, pentru îndepărtarea unor urşi a căror prezenţa a fost semnalată în localităţile Miercurea Ciuc, Bodogaia, Borsec, Lacu Roşu şi Dealu

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi să intervină de şapte ori, în ultimele trei zile, pentru îndepărtarea unor urşi a căror prezenţa a fost semnalată în localităţile Miercurea Ciuc, Bodogaia, Borsec, Lacu Roşu şi Dealu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, plt adj şef Gheorghe Suciu, a precizat că trei dintre apelurile la numărul de urgenţă 112 au fost făcute din staţiunea Borsec şi câte un apel din satul Bodogaia, comuna Secuieni, municipiul Miercurea Ciuc, Staţiunea Lacu Roşu şi comuna Dealu.

Șapte apeluri în trei zile. Autoritățile harghitene au intervenit

Primul apel a fost făcut vineri, din satul Bodogaia, un bărbat semnalând prezenţa unei ursoaice cu trei pui lângă gardul unei curţi. Pe timpul deplasării către locul semnalat, jandarmii au fost anunţaţi de către viceprimarul comunei că ursoaica a plecat înspre pădure şi nu a mai fost necesară intervenţia.

În aceeaşi zi, a fost semnalată prezenţa unui urs în spatele Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, acesta fiind îndepărtat de către jandarmi înspre zona împădurită.

Sâmbătă au fost primite trei apeluri din oraşul Borsec, fiind anunţată prezenţa unor ursoaice cu pui, fie pe diferite străzi din localitate, fie în apropierea Grotei Urşilor, zonă de drumeţii de la marginea staţiunii. De fiecare dată, la faţa locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie care a îndepărtat animalele sălbatice în pădure.

Tot sâmbătă, o femeie a semnalat prezenţa unui urs pe un drum forestier din apropierea staţiunii Lacu Roşu. Jandarmii care s-au deplasat la caz au îndepărtat ursul, anunţând şi turiştii despre prezenţa acestuia în zonă.

Ultimul apel al sfârşitului de săptămână a fost făcut din comuna Dealu, în noaptea de duminică spre luni, de către un bărbat care nu a putut preciza clar locul unde se află ursul, dacă l-a văzut efectiv, ora când a fost semnalată prezenţa animalului sălbatic, singurele informaţii oferite fiind că „aude undeva în depărtare câini care latră”.

În toate situaţiile semnalate, nu au fost reclamate sau înregistrate pagube materiale sau alt tip de evenimente, mai precizează sursa citată.

Totodată, Gheorghe Suciu a mai precizat că săptămâna trecută au fost înregistrate opt apeluri prin care era semnalată prezenţa urşilor în apropierea zonelor locuite, iar de la începutul anului au fost, în total, 83 de astfel de apeluri.

În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

Potrivit informaţiilor furnizate de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, vineri seara, în satul Văleni, comuna Feliceni, un bărbat a ajuns la spital după ce fost atacat de un urs, reuşind să scape după ce i-a dat animalului din alimentele pe care le avea la el.
Adauga un comentariu