Curtea de Apel București au programat pentru vineri, luni și marți ultimele termene în dosarul Colectiv. Așadar, procurorii cer pedepse mari pentru cei care au fost implicaţi în tragedie.
Vă aducem aminte faptul că sunt mai multe persoane implicate şi condamante în primă instantă. Sunt zeci de ani de închisoare în total.
Procurorii vor pedepse uriașe pentru inculpaţii din dosarul Colectiv
Așadar, Curtea de Apel București a programat pentru vineri începerea dezbaterilor finale în dosarul Colectiv. Magistraţii au programat termene pentru zilele de vineri, luni și marţi. După ce vor fi finalizate, judecătorii vor delibera și pronunța decizia finală în acest dosar.
Procurorii le-au explicat, din punctul lor de vedere, judecătorilor de ce inculpaţii din dosar trebuie să aibă pedepse mari. De exemplu, aceștia consideră faptul că tragedia s-a produs atunci când aceștia au avut de ales să nu respecte legea:
„Considerăm că instanța trebuie să dea daune morale în conformitate cu suferințele victimelor. Au suferit și vor suferi toată viaţa din cauza rănilor suferite în acea noapte fatidică din clubul Colectiv, din cauza inculpaților care au urmărit doar profitul. Aplicați pedepse maxime pentru inculpați. Considerăm că nu există motive, pentru aplicarea unor pedepse mai mici. Administratorii și-au asumat schimbarea destinației spațiului. Opțiunea de a încălca legea aparține exclusiv patronilor și artificierilor.
ISU au impus interdicții pur formale iar administratorii au creat o apărata a respectării normelor PSI.
Tragedia putea fi evitată dacă s-ar fi urmărit o minimă protecție contra incendiilor la organizarea concertului GTG, cu minime măsuri de precauție. Riscul de producere a unui accident de muncă este de 50% atunci acel accident de muncă se va petrece sigur în decurs de un an (250 de zile lucrătoare)
Dacă șansele de a fi călcat de maşină este infim, dacă treci suficient de multe străzi prin locuri interzise accidentul se va întâmpla în mod sigur, e o chestiune de timp. În prezenţa cauza niciuna dintre victime nu putea evita producerea tragediei, ci doar administratorii clubului. Ei puteau cere pompierilor să îi ajute la respectarea normelor PSI”, a spus instanței magistratul de la Parchetul Capitalei, conform stiripesurse.ro.
Care sunt condamnările din dosarul Colectiv
Așadar, primele condamnări în dosarul Colectiv au fost mari. Vorbim despre faptul că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, Alin Goerge Anastasescu, patron al clubului Colectiv, 11 ani și 8 luni de închisoare.
Iată toate pedepsele de până acum în dosarul Colectiv:
- Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5) – 8 ani şi 6 luni de închisoare;
- Alin George Anastasescu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
- Costin Mincu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
- Cătălin Paul Gancea (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
- Antonina Radu (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
- George-Petrică Matei (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
- Aurelia Iofciu (angajată Primărie Sector 4): 8 ani de închisoare;
- Luminiţa Larisa Ganea (consilier superior Primărie Sector 4): 7 ani de închisoare;
- Sandra Ramona Moţoc (referent superior Primărie Sector 4): 3 ani de închisoare cu suspendare
- Daniela Ioana Nită (patron firmă de artificii): 12 ani şi 8 luni de închisoare;
- Cristian Mihai Nită (patron firmă de artificii): 3 ani şi 6 luni de închisoare;
- Viorel Zaharia – pirotehnist – 9 ani şi 8 luni de închisoare;
- Marian Moise – pirotehnist – 10 ani de închisoare.