Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Producție media BZI LIVE pe care trebuie să o urmărească toți tinerii dar și părinții! Despre secretul unei vieți sănătoase și a unei cariere de succes alături de fostul sportiv de performanță, prof. univ. dr. Beatrice Abălașei – FOTO

LIVE VIDEO – Producție media BZI LIVE pe care trebuie să o urmărească toți tinerii dar și părinții! Despre secretul unei vieți sănătoase și a unei cariere de succes alături de fostul sportiv de performanță, prof. univ. dr. Beatrice Abălașei – FOTO

02 aug. 2020, 10:40,
în BZI LIVE

Luni, 3 august 2020, de la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programată o emisiune – dialog despre un domeniu care ne atrage pe toţi, face furori în rândul tinerilor şi ne ajută să avem o viaţă lungă şi sănătoasă! Totul, într-o manieră atractivă, interactivă, de actualitate alături de prof. univ. dr. Beatrice Abalasei, decanul proaspăt reales al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi.

Temele abordate, de-a lungul producţiei transmise, ÎN DIRECT, pe platforma de Facebook BZI.ro se vor axa pe: programele FEFS, succesul de la Admiterea 2020 (aproape 14 candidaţi pe un loc bugetar la una din specializările Facultății), infrastructura, resursa umană, proiectele facultăţii pe care o coordonează universitarul Abalasei, fost sportiv de performanţă pe zona handbalului. Pe de altă parte, despre mult căutatul domeniu al kinetoterapiei, tehnici de recuperare fizică, oportunităţile absolvenţilor pe piaţa muncii sau realităţi din zona învăţământului superior vor fi alte repere ale producției media. Despre proiectele pe care le are în plan, pentru următorii 4 ani, idei și strategii educaţionale pentru îmbunătățirea sistemului vor mai fi aspecte abordate cu decanul de la FEFS.

Concurență de peste 10 candidați pe loc la UAIC

De reamintit că, cea mai căutată specializare la admiterea din iulie 2020, organizată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a fost Kinetoterapir și motricitate specială, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, unde se înregistrează o concurență de 13.57 candidați pe un loc bugetat.

Lungul drum de la sportivul de performanţă la managerul educaţional de succes

Aşa cum a mărturisit, într-un alt dialog derulat în Platoul BZI LIVE, actualul decan al FEFS, prof. univ. dr. Beatrice Abalasei a muncit foarte mult pentru a ajunge aici. „Faptul că am ajuns să fac handbal pleacă de la tatăl meu şi dorinţa ne a nu-l dezamăgi niciodată. Copil fiind, la Belceşti de unde sunt originară, eram o fire foarte activa şi, ori făceam multă mişcare ori alegeam să citesc foarte mult. Aşa, tatăl meu a ales să fac acest sport… În spatele a ceea ce am realizat este foarte multă muncă şi sacrificii. Apoi, vreau să vă spun că a face sport nu înseamnă doar mişcare şi că e şi mult studiu, scoala şi voinţa. Chiar dacă am avut şi o experienţă de antrenor, acum ceva ani, am decis să merg pe zona carierei în zona didactică”, a mărturisit universitarul Abalasei.

O Admitere de succes la FEFS! Oportunităţi mari pentru un job bine plătit

Pe de altă parte, despre mult căutatul domeniu al kinetoterapiei, tehnici de recuperare fizică, oportunităţile absolvenţilor pe piaţa muncii sau realităţi din zona învăţământului superior au fost alte elemente discutate, în trecut, tot în Studioul BZI LIVE. De asemenea, având în vedere că aceasta a fost handbalist profesionist şi membră a echipei naţionale, s-a implicat în studii ce ţin de reprezentarea socială a violenţei în sport cu focalizarea pe suporterii sporturilor de echipă, a abordat o temă extrem de incitanta: „comunicarea prin imagine în sport: eroism sau erotism”.

” Oportunităţile absolvenţilor noştri, la nivel de inserţie pe piaţa muncii, sunt foarte mari de la zona privată la dar şi în cabinete private medicale, de antrenor special. Aşadar, sunt mari posibilităţi şi tocmai de aceea stăm foarte bine. O altă temă de meditaţie este şi abandonul şcolar, deoarece după anul I sunt situaţii în care unii studenţi au tendinţa de a abandona studiile iar, tocmai de aceea chiar am avut discuţii cu ei şi am elaborat strategii. În consecinţă, anul trecut universitar, rata abandonului a scăzut de la 30 la sută la doar 10 la sută”, reliefa, în 2018 decanul de la FEFS.

Implicată în atragerea copiilor spre educaţie prin sport

Fire deschisă, implicată şi cu abilităţi de real manager, prof. univ. dr. Beatrice Abalasei s-a implicat şi în educarea micuţilor prin Educaţiei fizică dar şi pentru o alimentate sănătoasă. „Da, am avut acest proiect alături de colegi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie. El a implicat mişcare, educare şi încurajarea unei alimentaţii sănătoase deoarece, deja, la nivel de obezitate în rândul tinerilor ne aflam pe locul al II-lea în Europa şi e bine să găsim soluţii acum pentru a face ceva şi nu să lăsăm lucrurile să capete proporţii.

Mai departe, am avut şi o acţiune la nivel de deţinuţi, într-o colaborare foarte bună pe segmentul penitenciarelor, unde a fost foarte bine că am catalizat energia, adesea negativă care se acumulează în rândul lor, spre mişcare. Iată că se poate, asta prin mijloacele pe care le avem şi infrastructura existenta, să schimbăm ceva. În final, chiar dacă nu am primit acum finanţare de la Ministerul Educaţiei Naţionale, vrem să mergem mai departe cu un proiect dedicat copiilor care provin din familii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Aici, ei au probleme ce ţine de dezvoltarea stimei de sine, a formării personalităţii iar, credem noi, prin sport şi activităţi educaţionale ce ţin de acesta, putem să-i sprijinim”, crede decanul.

„E e bine să-i dăm pe copiii noşti la un sport din convingere şi nu pentru că e la modă”

De asemenea, profesorul Beatrice Abalasei a arăta că părinţii ar trebui să-şi implice copii într-un sport din convingere şi nu pentru că e la modă. „Din păcate, mulţi dintre aceştia o fac pentru că e la modă. Oricum, cel mai bine până la zece ani este să-i ducem către sporturi precum judo, karate sau altetism deoarece îi organizează şi îi face să se cunoască mai bine, să ştie care le sunt limitele. Mai departe, asta în baza studiilor oferite de specialişti, noi ca naţiune suntem somatic predispuşi natural către a face sporturi de performanţă precum handbalul sau fotbalul. Oricum, avem nevoie de o strategie naţională care să ţină de sport deoarece avem probleme grave, de la infrastructură şi până la profesorii care predau disciplina în învăţământul preuniversitar”, a conchis universitarul.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`