Economic Local

Produsele acestor tineri din Iași sunt atât de căutate încât au fost nevoiți să facă asta. „Căutăm soluții ca să împăcăm toate aspectele vieții” – FOTO

Publicat: 26 apr. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Produsele acestor tineri din Iași sunt atât de căutate încât au fost nevoiți să facă asta. Căutăm soluții ca să împăcăm toate aspectele vieții - FOTO
Laura și Antim Nechifor sunt producători de legume ecologice

Produsele tinerilor din Iași, Laura și Antim Nechifor, sunt printre cele mai căutate de către clienții care consumă legume curate, fără chimicale. Deși nu duc lipsă de comenzi, producătorii din Iași se confruntă cu lipsa zilierilor, iar acest lucru a contribuit la decizia de a suspenda livrările la domiciliu, pentru a se ocupa de mica fermă legumicolă, dar și de viața de familie. Aceștia mai aprovizionează cu produse proaspete Eco Băcănia Happy

Laura și Antim Nechifor se confruntă cu aceleași probleme pe care le au mulți legumicultori din Iași. Aceștia produc legume, dar nu reușesc să le vândă. Ferma „Scufița de la Homița”, din comuna Cristești, Iași, a devenit unul dintre principalii furnizori de legume proaspete, ecologice, iar produsele erau livrate la domiciliul clientului.

Din cauză că nu mai puteau să se ocupe și de fermă, și de livrări, și de familie, iar zilieri serioși nu se mai găsesc, Laura și Antim au suspendat livrările la domiciliu și mai aprovizionează o singură băcănie din Iași.

„La noi nu a fost suspendată livrarea la domiciliu din cauza cheltuielilor. Livrările erau rentabile. La noi este vorba despre lipsa de timp. Suntem o echipă mică, doar eu cu Laura (n.r. – soția lui Antim), plus că o avem pe cea mică, iar oameni consecvenți la muncă nu prea găsim. Deci motivul nostru a fost lipsa de timp pentru familie. De asta am suspendat livrările momentan.

Căutăm soluții ca să împăcăm toate aspectele vieții de familie și sperăm să reușim să reluăm livrările la un moment dat. Am stat și ne-am gândit mult timp cum să procedăm pentru a putea avea mai mult timp pentru scufița noastră (n.r. – fetița) și pentru noi, dar în același timp să reușim să producem legumele sănătoase de care este atâta nevoie.

Am considerat că aceasta este calea de mijloc prin care reușim momentan să bifăm aceste lucruri. Vom produce, în continuare, legume în sistem ecologic de care să ne putem bucura cu toții, dar pe viitor vom livra doar în Eco Băcănia Happy”, susține Antim Nechifor, producător din Iași.

Produsele tinerilor din Iași, Laura și Antim Nechifor, sunt căutate de clienți

Tânărul producător susține că și anul acesta au crescut cheltuielile cu producția legumelor, însă încearcă să mențină prețurile cât mai accesibile.

„Anul acesta este dificil din cauza vremii. La noi a plouat foarte mult și suntem în urmă cu lucrările, dar sperăm să ajungem la zi în curând. Anul ăsta încercăm să facem schimbări de organizare și nu știm să spunem cum va fi. Cheltuielile sunt mai mari pentru că s-au scumpit toate, prețurile o să încercăm să le mărim cât mai puțin pentru ca hrana sănătoasă să fie cât mai accesibilă cu putință, având în vedere costurile de producție.

Noi vindem și răsaduri pentru plantat afară. Răsadurile vor fi disponibile în perioada 10-15 mai, când este și recomandat să fie plantate afară, în zona Iașului, pentru a evita neplăcerile cauzate de frig”, mai spune Antim Nechifor.

Cei doi au găsit o metodă ieftină și ecologică prin care elimină dăunătorii.

În ferma „Scufița din Homița” se cultivă zeci de soiuri de legume

Ingineri horticoli, Laura și Antim Nechifor au muncit mai mulți ani în București, unde au și studiat. În anul 2019, după nașterea fetiței lor, au revenit în satul bunicilor, în Iași, pentru a deschide o afacere cu legume ecologice. După ani în care au pus deoparte economiile necesare pentru îndeplinirea visului de a se muta la țară, unde să se apuce de agricultură, planul s-a concretizat. Cei doi ingineri horticoli au decis că nașterea fiicei lor, Maria, reprezintă imboldul de care aveau nevoie pentru a se mobiliza și a deveni producători agricoli în satul Homița din Iași.

Astfel, în ferma lor există o varietate de legume din mai multe soiuri, atât românești, cât și internaționale. Legumele se vând cu prețuri cuprinse între 5 și 25 de lei pe kilogram. Produsele tinerilor din Iași, Laura și Antim Nechifor, sunt printre cele mai căutate de către clienții care consumă legume curate, fără chimicale.

Comentarii
Adauga un comentariu