Prima pagină » Economic Local » Produsele tradiționale ale familiei Paliștan sunt vedetele târgurilor din Iași. „Nu a mai rămas niciun gram de păstrăv, cârnați, zacuscă sau brânzeturi”

Produsele tradiționale ale familiei Paliștan sunt vedetele târgurilor din Iași. „Nu a mai rămas niciun gram de păstrăv, cârnați, zacuscă sau brânzeturi”

19 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ionela și Mihai Paliștan au dezvoltat o afacere de succes cu produse tradiționale care se vând ca pâinea caldă, în Iași. La ultimul târg organizat în parcul Expoziției au vândut tot ce au adus, iar clienții îi caută și pe internet. Mai mulți beneficiari care au depus proiecte la AFIR Iași au obținut sute de mii de euro pentru dezvoltarea afacerilor

Mai mulți antreprenori care au vrut să-și dezvolte afacerile de familie au obținut sute de mii de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași. Una dintre familiile care a vrut să dezvolte mica afacere, cu produse din pește, și a obținut atestatul de producător tradițional, dar și fonduri europene, este familia Paliștan, din județul Bacău. Povestea produselor făcute cu grijă față de natură a început în urmă cu 17 ani.

„În 2005, am săpat 2 bazine pentru păstrăv. Noi avem izvoare în curtea casei. Un prieten care a venit la noi ne-a dat ideea să săpăm bazinele pentru păstrăv. Atunci, cererea pentru păstrăv proaspăt nu era așa mare, ca acum. Noi am început să creștem și câteva vaci pentru lapte, dinainte de a avea păstrăvăria, iar apoi am ajuns la 30 de capete. La scurt timp după ce am făcut iazurile, au fost inundații în zona noastră și ne-au luat tot păstrăvul. Am pierdut cam totul atunci. Soțul a vrut să continuăm cu păstrăvăria. Ne-am extins și am ajuns la 4 bazine cu pește. Când ne-am dus, pentru prima dată, cu produsele noastre la un târg la București, unde au fost foarte apreciate, am decis să ne axăm pe producție. A mers foarte bine totul. Nu ne așteptam, mai ales că eu și soțul nu aveam niciunul loc de muncă și trăiam din ce produceam. Dar am reușit să ținem și copiii la școală și ne-am descurcat cu banii câștigați din vânzarea produselor”, povestește Ionela Paliștan, producător din satul Ciugheș, comuna Palanca, județul Bacău.

Ionela Paliștan: „Nu a mai rămas niciun gram de păstrăv sau cârnați, la târgul din Iași”

Familia Paliștan a vrut să ducă la nivelul următor afacerea cu produse naturale. Au luat fonduri europene pentru construcția unei pensiuni în care să fie cazați turiștii care pot să și vadă cum sunt făcute produsele tradiționale. Ieșenii reprezintă un procent important din numărul clienților, producătorii fiind căutați la târgurile de profil, dar și pe internet.

„Am luat și fonduri europene pentru construcția unei pensiuni. Am investit 70.000 de euro în construcție și, în 2 ani, am reușit să o terminăm. Nu a fost ușor, dar ne-am înarmat cu răbdare și tot timpul am fost acolo, pe șantier, și ne-am implicat cu toții. Clădirea este evaluată la 100.000 de euro. Din octombrie 2021, când am deschis pensiunea, am primit musafiri din Suceava, Roman, Bacău și Iași. Producem cârnați din păstrăv, omologați la OSIM. Participăm la târguri și ne-am format clienții, mergând la aceste evenimente. Am rămas impresionați de feedback-urile celor care apreciază produsele noastre, mai ales când am fost la Iași, la târgul producătorilor din regiunea Nord–Est. Nu a mai rămas niciun gram de păstrăv, cârnați, zacuscă sau brânzeturi la târgul din Iași. Avem clienți fideli din Iași. Noi avem produse omologate montan, de la văcuțele noastre, dar și păstrăv afumat în hârzob de brad, produs atestat tradițional. Sperăm să ducă mai departe copiii noștri ceea ce am început noi. Băiatul a terminat Facultatea de Agronomie, iar fata este studentă la Drept”, mai spune Ionela Paliștan, producător din satul Ciugheș, comuna Palanca, județul Bacău.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea primului producător tradițional din Iași, Gica Neamțu.

Antreprenorii au obținut sute de mii de euro de la AFIR Iași

Ieșenii au investit fonduri europene și în utilajele agricole. Fermierii au achiziționat cu banii de la Uniunea Europeană utilaje agricole moderne, pentru care au plătit câteva sute de mii de euro. Filip Popa, din Iași, a cumpărat un tractor modern cu banii europeni.

„Noi avem o fermă vegetală, de mărime medie, și era nevoie să avem și utilaje agricole moderne. Am achiziționat un tractor și vom mai cumpăra alte două utilaje. Am reușit să luăm fonduri europene în valoare de 100.000 de euro. Nu poți să faci agricultură performantă fără utilaje agricole performante”, susține agricultorul din Iași.

În ultimii 5 ani, au fost acordate fonduri europene, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, ieșenilor care au depus proiecte pentru dezvoltarea afacerilor. Alți ieșeni care au luat fonduri europene au investit banii în utilaje agricole moderne. Aceștia au obținute sute de mii de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`