National

Produsele tradiționale din carne, la mare căutare de români. Prețurile în acest an sunt exorbitante

Publicat: 09 nov. 2020

Deși sărbătorile de iarnă sunt la sfârșitul lunii, oamenii din satele românești deja au pregătit produsele tradiționale specifice perioadei de iarnă.

Afumăturile, cârnații și caltaboșii prin aroma, după care sunt trimise în țările străine.

Produsele tradiționale din carne sunt cele mai căutate în această perioadă.

Cât costă carnea de porc în această perioadă

Pandemia de coronavirus i-a făcut pe mulți dintre românii din străinătate să-și anuleze vacanța de iarnă, așa că au decis că e mai bine să primească pachete din România la ei acasă. Conform Știrile Protv, comenzile pentru o masă tradițională se fac prin telefon sau prin email, iar livrările vor începe la sfârșitul lui noiembrie.

Producătorii din localitatea Cernești, Maramureș vând kilogramul de cârnați de căprior 90 de lei, iar pentru un kilogram de pastramă, suma de 150 lei. “Am venit şi cu reţete din Italia, că noi am stat acolo 10 ani, am adus şi condimente. Noi ţinem foarte mult ca ele să fie naturale pentru că şi carnea de vânat este o materie bine aleasă”, spune un producător. Astfel, pe lângă caltaboș și lebăr, cei care vor să aibă o masă îmbelșugată și plină de bunătăți pe masă de sărbători, pot încerca și aceste specialități.

Fermierii din localitatea Lăpușel au început deja livrările de sărbători. Potrivit acestora, sunt clienți vechi care preferă să cumpere porc în carcasă. “Avem o listă de persoane care de ani de zile cumpără de la noi şi porc în carcasă. Avem solicitări de produse atât din ţară cât şi din straintate”.

Carnea românească devine produs de lux după ce fermierii din Iași sunt aproape de faliment

Carnea românească a devenit deja un produs de lux după ce fermierii din Iași au fost afectați de pandemie, pestă porcină și secetă. Specialiștii din domeniu estimează că în anul 2020 masa tradițională de Crăciun va fi mai scumpă cu cel puțin 30 la sută, iar prețul la carnea de porc se va dubla. Dacă în anul 2019 un kilogram de carne de porc se vindea înainte de sărbători la poarta fermei cu 12-13 lei kilogramul, în anul 2020 prețul ar putea fi mult mai mare

Ieșenii vor cumpăra de Crăciun mai puțină carne românească și mai multe produse din import. Masa de Crăciun va fi mai scumpă și mai puțin tradițională pentru că produsele din carne de porc vor fi aduse din Germania, Spania, Belgia sau Danemarca. Potrivit Mary Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), în anul 2020 consumatorii vor găsi pe piață mai puțină carne românească.

„De Crăciun vom mânca carne de porc din import, mai scumpă. Deja se vede o creștere a prețului la carne, iar până de Crăciun sigur va fi mai mare prețul la carnea de porc”, a declarat Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP.

Fermierii din Iași sunt în prag de colaps din cauza pandemiei de COVID-19, a secetei și a pestei porcine africane

Anul 2020 este decisiv pentru fermierii din județ, dar și din restul țării, care nu mai fac față și vor să închidă afacerile.

„Estimăm că vor fi închise jumătate din fermele de suine, bovine și păsări, până în anul 2021. Cele mai mari probleme sunt la crescătorii de păsări care au rămas cu cantități uriașe de pui depozitate pe unde au reușit să găsească spații de stocare, inclusiv în Ungaria. Aceștia au fost afectați de pandemia de COVID-19 pentru că depindeau de HoReCa. Acum merg într-o direcție bună crescătorii de ovine care au început să comercializeze o cantitate mai mare de carne de miel”, mai spune Mary Eugenia Pană.





Adauga un comentariu