Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț a răspuns celor mai întâlnite curiozități în legătură cu vaccinarea

Publicat: 19 ian. 2021
Prof Dr Carmen Dorobăț

Prof. dr. Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a răspuns unei întrebări des întâlnite în ultima perioadă. Aceasta a vorbit despre posibilitatea ca persoanele răcite sau infectate cu coronavirus să se vaccineze.

„Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars-Cov-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars-Cov-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celular și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru.

Deci, nu este contraindicație medicală(…) Persoanele care se știu a avea boli cronice cu imunodebilitare trebuie să aibă o reevaluare din partea medicului specialist, în sensul că, în momentul în care capacitatea de apărare a organismului este profund afectată, poate afecta lanțul metabolic de la nivel celular implicit și deci finalitatea bună a vaccinului în organism.

Deci, aș sfătui persoanele care au boli cronice să aibă un aviz din partea medicului specialist. În momentul în care i se administrează vaccinul să fie într-o perioadă de stabilitate a bolii de fond, indiferent că vorbim despre insuficiență renală sau hepatică (…) După vaccinare, de regulă, nu avem de ce să avem probleme deosebite. Chiar eu am primit rapelul ieri, deși am trecut prin infecția cu Sars-Cov-2. Nu mă aștept să fie probleme deosebite”, a mai spus prof. dr. Carmen Dorobăț.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Infecția cu coronavirus a fost ca o resetare pentru mine”

Starea de sănătate a medicului ieșean este una bună, motiv pentru care nu se va mai testa pentru COVID-19 după cele 14 zile de carantină. Astăzi, dr. Carmen Dorobăț se va putea deplasa la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru a i se administra și cea de-a doua doză.

„Astăzi (n.r.- 18 ianuarie 2021) ies din carantină și cel târziu mâine voi merge să mă vaccinez anti-COVID-19. Nu este nevoie să mă retestez deoarece mă simt foarte bine, iar analizele sunt foarte bune. Toată perioada de carantină și lupta cu boala au fost pentru mine ca o resetare. Am văzut cât este de important modul în care mă alimentez, modul în care îmi organizez ziua. A fost o experiență în care a trebuit să mă motivez să depășesc această perioadă, am aflat mai multe despre ceea ce privește managerierea infecției cu coronavirus în rândul celorlalți pacienți”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, fostă șefă a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Comentarii
  • NU SE LASĂ BARAGLADINA ! PROF. LA DR. VICOL, INFRACTOAREA ! DĂ BANI MULȚI SĂ APARĂ, CA ȘI CUM NU AR EXISTA ALȚI SPECIALIȘTI ! CÂT A FOST MANAGER NU A INTRAT ÎN SALOANE COVID, A DAT NUMAI SFATURI CREZÂND CĂ LUMEA NU ȘTIE CE-I POATE RÂNZA .

  • ce tot o dati toata ziua in ziar????
    sunt doctori mult mai competenti si mai eligibili dpdv moral sa faca afirmatii de specialitate!!!
    chiar numai pe asta o gasiti mereu sa dea interviuri de „specialitate”????

  • Babet continuă să pară ‘ interesantă ‘ ! Când tăia și spânzura pe la cel mai infect spital din Iași nu-i ajungeai cu prăjina …….! Mai ții minte babet cum țineai bolnavii la poartă de parcă erau deținuți , pentru un rahat de semnătură ? Pe de altă parte rezerve tinute discreționar pentru „cunoștințe de valoare ” !!

Adauga un comentariu