Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU SMURD Iași, a lansat un apel către cetățeni prin care solicită sprijinul acestora. Aceasta a prezentat două cazuri grave de pacienți care au nevoie de sânge. Acestea nu sunt singurele. Numeroase persoane cu arsuri, fracturi, neoplazii, traumatisme majore, hemoragii etc. au nevoie să primească sânge.
„Este mare nevoie de sânge! Sâmbătă, un bărbat în vârstă de 57 de ani din localitatea ieșeană Fântânele s-a accidentat grav după ce a căzut cinci metri în gol de pe o clădire. Acesta lucra la o biserică. În urma incidentului s-a ales cu ruptură de splină, fractură de coloană vertebrală cervicală, pneumotorax stâng, fracturi costale multiple. De asemenea a suferit un șoc hemoragic. Acesta este internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Un alt bărbat în vârstă de 49 de ani a ajuns ieri, în jurul orei 18.25, la unitatea medicală. Acesta a ceăzut de la etajul al treilea. Accidentul s-a petrecut pe Bulevardul Poitiers. La fața locului a intervenit o Terapie Intensivă Mobilă. Inițial bărbatul a fost transportat la Unitatea pentru Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon”. În cursul nopții a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Acesta s-a ales cu fractură de coloană vertebrală și traumatism cranian.
Pe lângă aceste cazuri mai sunt multe altele grave. Toți acești pacienți au nevoie de sânge”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.
Apel către ieșeni! Tot mai puțini donatori de sânge
Prof. dr. Diana Cimpoeșu face un apel către cetăţenii municipiului Iaşi. Aceasta roagă populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi este o mare nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul exista pentru ca marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale sunt de urgenţă, anunţa şefa Unităţii de Primiri Urgente SMURD Iaşi.
„În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon este nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul există pentru că marea majoritate a interventior chirurgicale sunt de urgenţă. În loc de 2110 unităţi de sânge recepţionate din toate centrele Moldovei în aceeaşi perioadă aprilie, mai, iunie din 2019 anul acesta am primit doar 824. Sunt intervenţii chirurgicale şi ortopedice amânate 24/48 h. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute!”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iași.
În ultimele luni, numărul ieșenilor care aleg să doneze cantitatea de 450 ml de sânge este unul insuficient pentru necesitățile spitalelor din Iași. Din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe toți ieșenii să întindă o mână de ajutor pentru cei neajutorați, aflați pe paturile de spital, care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratament.
Beneficiile donatorului
Media zilnică, în ultima perioadă, este de apoximativ 50 de persoane, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul din unitățile medicale. Cei care aleg să doneze sânge trebuie să știe ce obligații, dar și ce beneficii au.
„Donatorul primește la cerere, pentru fiecare donare, șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării. Totodată, cheltuielile de transport în comun din ziua donării sunt decontate. În cazul în care donarea se face la centrul din localitatea de domiciliu, donatorul are dreptul să-și achiziționeze abonament cu reducere de 50 la sută pentru transportul în comun, pe o perioadă de o lună, pe baza actelor doveditoare”, precizează reprezentanții CRTS Iași.