Prima pagină » Local » Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, despre problemele oftalmologice generate de genele false: „Am avut paciente cu arsuri corneene” – VIDEO

Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, despre problemele oftalmologice generate de genele false: „Am avut paciente cu arsuri corneene” – VIDEO

15 nov. 2022, 13:48,
în Local

Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre problemele oftalmologice generate de genele false. La ce riscuri se supun persoanele care aleg să poarte astfel de gene?

Nici medicii oftalmologi și nici cei dermatologi nu sunt fanii aplicării genelor false ori al aplicării genelor fir cu fir. Chiar dacă acestea pot intensifica privirea și pot să arate bine, genele false ori extensiile de gene sunt asociate cu alergii și cu iritații ale pielii, iar, în același timp, pot provoca neplăceri. În unele cazuri, astfel de artificii de înfrumusețare pot cauza probleme permanente la nivelul genelor naturale și pot duce la eroziuni corneene.

Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, despre problemele oftalmologice generate de genele false: „Avem o nouă patologie”

Invitată în emisiunea BZI LIVE, medicul Camelia Bogdănici a dezvăluit că genele false și, mai ales, cele fir cu fir, au dezvoltat o nouă patologie. Din cauza faptului că igiena palpebrală și a genelor nu mai este la fel de bună, se ajunge la infecții și alte probleme care pot afecta vederea . Astfel, praful se adună și astupă porii, prin care ies secreții ale glandelor aflate la nivelul pleoapelor. Rolul acestor secreții este de a menține un film lacrimal de o anumită calitate și o anumită cantitate.

„Avem o nouă patologie de la aceste gene false, pe de o parte pentru că igiena palpebrală și a genelor nu mai este la fel de bună. Și în momentul în care îți pui genele false, nu mai ai voie să te demachiezi foarte bine, pentru că, probabil, se dezlipesc și la marginea pleoapelor, întotdeauna, se poate aduna, de asemenea, praf, care îmi astupă porii, prin care ies secreții date de glandele care sunt la nivelul pleoapelor, secreții care, pe de altă parte, au și un rol de a menține un film lacrimal de o anumită calitate și o anumită cantitate.”, a declarat prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, pentru BZI LIVE.

De asemenea, persoanele care folosesc gene fir cu fir se pot confrunta cu arsuri corneene din cauza lipiciului folosit. Mai periculoase decât genele false sunt tatuajele care imită linia de tuș, deoarece, dacă nu sunt efectuate corect, acestea pot afecta grav corneea.

„Deci, pe de o parte e igiena, pentru că nu mai poți să te demachiezi la fel de bine. Pe de altă parte, persoanele care pun genele, uneori, schimbă acest lipici și am avut chiar arsuri corneene, pentru că pacienta, stând culcată, a ajuns lipiciul la nivelul corneei și a făcut o eroziune corneană. Vreau să vă mai spun că am avut un caz, nu numai că își pun genele, dar acum există linia pe care ți-o faci, am avut tatuaj pe cornee. Prima dată când am avut un astfel de caz era de un Crăciun și persoana respectivă avea un singur ochi funcțional, ochiul celălalt era un ochi leneș ambliop. Era o domnișoară extrem de drăguță, bineînțeles că avea și gene, dar avea și tatuajul acesta. A fost disperată, pentru că, practic, rămăsese fără vedere, pentru că a trebuit să îi acoperim, a trebuit să îi facem o eroziune la nivelul corneei. Nu și-a pierdut vederea decât temporar, dar a trebuit să stea cu pansamentul. Și, repet, pentru că ochiul celălalt nu era un ochi cu care vedea și atunci s-a descurcat foarte greu.”, a adăugat medicul.

Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici: „Nu se produce o demachiere corectă”

Șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași a observat că aceste gene se apropie foarte mult de punctele prin care crește firul de păr și pe acolo există anumite secreții date de glandele din pleoapă. Și, fiindcă nu are loc o demachiere corectă, se ajunge la infecții mult mai mari. Unele persoane, care au renunțat la genele fir cu fir sau la genele false, au descoperit că au o densitate a genelor normale mult redusă.

„Se pune geană lângă geană pe o geană normală de a ta. Am văzut că se apropie foarte mult de punctele prin care crește firul de păr și pe acolo există anumite secreții date de glandele din pleoapă. Dar cea mai mare problemă este faptul că nu se produce o demachiere corectă. Știți că noi, tot timpul, insistăm pe demachiere și toată lumea insistă pe acest lucru. Nu se pot demachia cei care au astfel de gene și, bineînțeles, că infecții sunt mult mai mari. Iar ceea ce am observat acum , pentru că sunt foarte multe persoane care și-au pus gene și care acum au renunțat, au o densitate a genelor normale mult redusă.”, a spus medicul Camelia Bogdănici, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025