National

Profesorii care dau meditații, obligați să-şi declare veniturile şi să plătească impozit pentru ele

Publicat: 16 nov. 2021
Meditații
Meditații

Profesorii care fac meditaţii sunt obligaţi să aibă casă de marcat, anunţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală! Primul şi cel mai important pas este să-şi declare veniturile şi să plătească impozit pentru ele.

Reprezentanţii profesorilor spun că ANAF ar trebui să se concentreze pe advăraţii evazionişti fiscali şi nu pe cei ale căror salarii nici măcar nu cresc conform legii. Doar deschiderea unei forme de organizare, fie PFA, fie SRL i-ar costa pe profesori între 500 şi 2000 de lei.

Cristian este profesor de matematică de 38 de ani. În ultimii doi, a făcut doar meditaţii. Trăieşte din asta şi o face în mod legal. Totuşi, ca să aibă o casă de marcat şi un SRL nu a fost deloc uşor.

„Nu poți să o faci singur, pentru că ai nevoie de atâtea aprobări, încât e aproape imposibil. Mi-am luat casă de marcat, a durat 5 zile să îmi vină din nu știu ce depozit, am fiscalizat casă de marcat, trebuie să te duci la vreo 3 sucursale de ANAF să faci asta. Eu lucrez puțin pe zi, cu câte un singur elev. Dar totuși mi s-a părut normal să întrăm intr-o legalitate”, a povestit Cristian, pentru Antena 3.

Investiţia pentru intrarea în legalitate a fost de 1800 de lei, povesteşte profesorul. În plus, plăteşte lunar 100 de lei contabilei, iar la fiecare trei luni cei 3% datoraţi statului.

Asta ar vrea ANAF să facă fiecare profesor care ţine meditaţii. Cei mai mulţi lucrează însă la negru, în baza înţelegerii cu familia.

Profesorii care nu-şi declară veniturile oblinute din meditaţii riscă oricând să fie verificaţi de fisc. Conform legii, orice bun personal sau venit suplimentar, care nu are acoperire în documentele fiscale, poate fi pus sub sechestru.

Comentarii
 • Frizerii, instalatorii, mecanicii … n-ar putea intra in aceasta categorie !? Ciinele batrin cind n-are ce face, sta in coada si-si linge …. Asa si acum!

 • Cum nu e mare evaziune fiscala? Sunt profesori, multi, care obtin zeci de mii de euro pe an doar din meditatii! Fac meditatii cu cate 4-5 copii odata, serie dupa serie, la 120-150 de lei sedinta de pregatire! Doar sa li se faca sesizare la ANAF de vreun parinte si incepe distractia!

 • Nu este adevarat ca iti trebuie casa de marcat. Se poate face cu un contract intre parti si cu transfer bancar.
  Si nici cei 3% n-ar fi o problema, daca n-ar fi alte taxe ascunse, cheltuieli si multa bataie de cap. Toate acestea vor duce la mariri de preturi fiindca parazitarea duce, de obicei, la marire. Iar cand stii ca timpul ticaie, copilul tau e tabula rasa din diverse motive si examenul se apropie, nu stiu daca iti convine sa o faci pe-a revolutionara. Din absolventul de liceu ce-l visai ai sa-ti astepti plodul, cu masina, sa iasa de la profesionala… – Ce-ai facut, mamă , azi la școală?
  -Mamă , am învățat despre harleț.
  Oricum, sumele vehiculate mi se par exagerate.
  Poate or fi fost practicate pe vremea cand Iohannis dadea meditatii, nu stiu…

 • Avand in vedere programele scolare concepute de unii de la minister care n au mai trecut de mult pe la catedra,orice copil care doreste sa obtina rezultate bune e obligat sa faca pregatire macar la materiile de examen.
  Meditatiile presupun o munca suplimentara care nu e usoara si angajeaza si o raspundere foarte mare. Profesorii meditatori merita orice banut!
  Nu contest impozitarea dar ar trebui gasita o varianta simplificata.
  Eu am avut noroc ca aveam deja un srl si doar am extins obiectul de activitate. Dar nu stiti ce inseamna sa faci un srl!!! Si ce iti mai trebuie dupa aia:contabil,casa de marcat,contract de prestare servicii,declaratie la finante etc.

Adauga un comentariu