Sunt mari temeri pe piața de IT din România după ce profitul Oracle a scăzut simțitor, iar compania are cu câteva sute de angajați mai puțin ei fiind dați afară în 2023.
În altă ordine de idei, o altă mare companie de IT a decis să își deschidă un sediu în România. Vorbim despre compania Ni-X care are sediul centrsal în Ucraina și care are peste 2000 de angajați în țara vecină.
Profitul Oracle România s-a prăbușit, iar sute de oameni au fost dați afară
Oracle România, filială locală a celui mai mare producător mondial de software, a anunțat la Ministerul de Finanțe o scădere semnificativă a profitului cu 94% în 2023, comparativ cu anul anterior, de la 30,1 milioane de lei la 1,84 milioane de lei. Cifră de afaceri a scăzut cu 11,8%, de la 805,83 milioane de lei la 710,87 milioane de lei. Cel mai mare volum de afaceri al companiei a fost înregistrat în 2017, cu o cifră de 1,02 miliarde de lei. În 2018, Oracle România a avut cel mai mare număr mediu de angajați, 4.463, număr care a scăzut constant de atunci. În 2023, compania avea 2.118 angajați, cu 218 mai puțini decât media din 2022. Parte din personalul Oracle România S.R.L. a fost transferată la Oracle Global Services Romania în cadrul unei reorganizări interne.
Oracle Global Services Romania, o altă entitate a grupului american pe piața locală, a raportat un profit de 18,34 milioane de lei în 2023, de peste trei ori mai mare față de cel din 2022, care a fost de 5,17 milioane de lei. Cu toate acestea, cifra de afaceri a scăzut cu 15,7%, ajungând la 519 milioane de lei. Numărul mediu de angajați a scăzut cu 437, ajungând la 1.791.
Împreună, cele două companii au avut în 2023 un număr mediu de 3.909 angajați, cu 655 mai puțini decât în anul precedent, când aveau 4.564 angajați. Aceste cifre reflectă o tendință descendentă de la 4.376 angajați în 2021, 4.326 în 2020 și 5.379 în 2019.
Oracle este prezent în România din 2004, având peste 20 de ani de activitate în țară. Conform unui sondaj realizat de Catalyst Solutions în 2024 pe un eșantion de aproape 11.000 de persoane, Oracle este al patrulea cel mai dorit angajator, după Microsoft, Google și Continental.
Criza din IT din SUA a ajuns și în România
Marile companii IT&C din SUA au concediat zeci de mii de angajați în ultimele 18 luni. Din experiența crizelor anterioare, impactul pe piața globală ajunge în România cu o întârziere de 6-9 luni față de momentul declanșării în Statele Unite.
Un efect al acestor concedieri globale va fi resimțit de angajații din România la nivel salarial. Anul trecut, Guvernul României a modificat sistemul de impozitare pentru IT-iști, și doar câteva companii au ales să compenseze pierderile suferite de angajați, majoritatea fondurilor fiind redirecționate către bugetul de stat. Acesta a fost un prim indiciu că piața nu mai are același elan ca în anii anteriori. Criza IT din SUA, începută în toamna lui 2022, a ajuns și în România. În plus, IT-iștii care lucrează pentru piețele externe din România simt și ei efectele restructurărilor.
Cei mai afectați în prezent sunt juniorii, adică cei cu câțiva ani de experiență. Criza din industria IT se extinde și în România. După concedierile masive de la Gameloft, unde biroul din Cluj a fost închis și 136 de angajați au fost disponibilizați, profesioniștii din IT se întreabă cine urmează.
Problema este că aceste concedieri de la Gameloft nu sunt singurele pe piață. Tot mai multe companii IT, atât multinaționale, cât și românești, au început să facă restructurări și disponibilizări, după ce au pierdut contracte externe și nu au reușit să obțină altele noi. Așadar, profitul în scădere al Oracle România și concedierea a sute de angajați poate fi un semnal puternic pentru piața de profil din țară.
cu siguranta urmeaza si prabusirea pietei IT, este un fenomen ciclic, azi esti sus, maine jos, faci loc la alt domeniu
În doar 4 , 5 ani peste 70% de ITiști vor deveni boschetari muritori de foame ! Și multe alte sute de mii de “gulere albe “ la fel !, o să vă explice AI cum
Inteligenta artificiala ii va înlocui ,
asta se inampla cand incerci pseudo monopolizarea – go go my SQL
Nicio problema…va scădea piata imobiliară.
Doreii ce își vând casele cu sute de mii de euro …vor sta cu mâna întinsă cu anii … poate le pica un prost în plasa.
Sa lucrezi in IT și să îți iei un credit uriaș pentru a satisface mahării imobiliari e cea mai mare prostie … azi ai loc de muncă în domeniu … mâine poate nu mai ai…Și să îți imaginezi că vei avea 30 de ani venituri mari cu AI-ul ce bate la ușă e stupid.