National

Prognoza meteo 24 iulie 2020. Vor avea loc averse, ploi torențiale și instabilitate atmosferică

Publicat: 23 iul. 2020
infografică meteo
Vremea 21 – 27 septembrie 2020: A fost ultimul weekend călduros!

Specialiștii au anunțat din nou o schimbare a vremii. În mare parte a țării vremea va fi înnorată cu șanse de precipitații și ploi torențiale. Totodată, vremea este destul de caldă și plăcută pentru turiști. Care este prognoza meteo pentru 24 iulie 2020?

Prognoza meteo pentru data de vineri, 24 iulie 2020

Meteorologii au avertizat că în unele zone din țară vor avea loc averse, ploi torențiale și instabilitate atmosferică temporar accentuată. Potrivit informațiilor de la ANM, vremea la munte va fi răcoroasă. Specialiștii au anunțat că vineri vor avea loc averse, iar șansele de precipitații vor fi în proporție de 80%. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 și 26 de grade Celsius, iar cele minime vor ajunge până la 17 grade Celsius.

Vremea la Iași este parțial înnorată, dar totuși destul de călduroasă. Șansele de precipitații vor fi de 20% și vântul va bate cu 8 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 și 28 de grade Celsius, iar cele minime ajung până la 18 grade Celsius. La Cluj vremea va fi răcoroasă și cu instabilitate atmosferică. Pe parcursul zilei de vineri vor avea loc furtuni cu fulgere, iar șansele de precipitații vor fi de 50%. Temperaturile maxime se vor încadra în jur de 27 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 17 și 20 de grade Celsius.

Prognoza meteo pentru Capitală și la mare

Bucureștenii vor avea parte de o zi parțial înnorată pe data de 24 iulie. Șansele de precipitații vor fi însă mici, acestea ajungând până la 10%, iar vântul va bate cu 14 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 și 32 de grade Celsius, deși soarele va sta ascuns după nori. Temperaturile minime vor ajunge la 18 grade Celsius.

Pentru Constanța meteorologii vin cu vești foarte bune pentru turiști. Vremea va fi însorită pe tot parcursul zilei, iar șansele de apariția a ploilor vor fi de 0%. Vântul însă va sufla cu 13 km/h. Temperaturile maxime vor ajunge până la 27 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 21 și 23 de grade Celsius.

Şase judeţe, afectate de precipitaţii

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis joi, 23 iulie 2020, ca precipitaţiile din ultimele 24 de ore au produs inundaţii în 11 localităţi din şase judeţe.

Şase judeţe au fost afectate de inundaţii

Conform unui comunicat din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în judeţele din vestul ţării, pompierii au acţionat pentru salvarea a nu mai puţin de 11 persoane din calea viiturilor şi pentru evacuarea apei din peste 90 de gospodării.

Judeţul Bihor a fost cel mai afectat de ploile însemnate cantitativ. Inundaţiile au provocat efecte semnificative în mai multe localităţi. În numai o oră, aversele torenţiale au produs acumulări foarte mari de apă în localităţile Criştioru de Jos, Sălişte de Vaşcău, Vaşcău şi Cărpinet. Pe lângă salvarea oamenilor care se aflau în pericol, s-a acţionat şi pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.

Un alt judeţ în care s-a înregistrat un număr mare de intervenţii a fost Timiş, unde mai multe echipaje cu motopompe au acţionat de urgente în două localităţi pentru extragerea apei din 11 curţi.

Circulaţia rutieră a fost temperar blocată

Pe durata manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, circulaţia rutieră a fost temporar blocată pe două drumuri naţionale (DN 76/Bihor şi DN 68A/Hunedoara) şi pe două drumuri judeţene (DJ 706/Hunedoara şi DJ 750/Alba), din cauza copacilor prăbuşiţi pe carosabil sau a aluviunilor acumulate.

La acest moment, nu sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, precizează IGSU.

„Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora”, se subliniază în comunicatul citat.

Adauga un comentariu