National

Prognoză meteo 25 iulie 2020. Vor fi fenomene electrice, vânt intens, vijelii și grindină

Publicat: 24 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prognoză meteo 25 iulie 2020. Vor fi fenomene electrice vânt intens vijelii și grindină
Vremea 21 – 27 septembrie 2020: A fost ultimul weekend călduros!

În noaptea de vineri spre sâmbătă va ploua în Banat, Crișana, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei. Vor fi fenomene electrice, vânt intens, vijelii și grindină. Izolat, cantitățile de apă vor depăși 35 l/mp. Temperaturile minime se vor situa între 11°C în depresiuni și 22°C pe litoral. În Capitală, vor fi condiții pentru ploi de vară și minime de 17°C-19°C.

Sâmbătă, 25 iulie 2020 vor fi furtuni în jumătatea de vest a țării. Aversele vor fi însoțite de fenomene electrice, vânt intens, vijelii și grindină. Cantitățile de apă pot depăși 60 l/mp, iar riscul de inundații este ridicat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23°C în depresiuni și 35°C în Lunca Dunării. În Capitală, vremea va fi caldă, cu disconfort termic și maxime în jur de 33°C.

Şase judeţe, afectate de precipitaţii

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis joi, 23 iulie 2020, ca precipitaţiile din ultimele 24 de ore au produs inundaţii în 11 localităţi din şase judeţe.

Şase judeţe au fost afectate de inundaţii

Conform unui comunicat din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în judeţele din vestul ţării, pompierii au acţionat pentru salvarea a nu mai puţin de 11 persoane din calea viiturilor şi pentru evacuarea apei din peste 90 de gospodării.

Judeţul Bihor a fost cel mai afectat de ploile însemnate cantitativ. Inundaţiile au provocat efecte semnificative în mai multe localităţi. În numai o oră, aversele torenţiale au produs acumulări foarte mari de apă în localităţile Criştioru de Jos, Sălişte de Vaşcău, Vaşcău şi Cărpinet. Pe lângă salvarea oamenilor care se aflau în pericol, s-a acţionat şi pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.

Un alt judeţ în care s-a înregistrat un număr mare de intervenţii a fost Timiş, unde mai multe echipaje cu motopompe au acţionat de urgente în două localităţi pentru extragerea apei din 11 curţi.

Circulaţia rutieră a fost temperar blocată

Pe durata manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, circulaţia rutieră a fost temporar blocată pe două drumuri naţionale (DN 76/Bihor şi DN 68A/Hunedoara) şi pe două drumuri judeţene (DJ 706/Hunedoara şi DJ 750/Alba), din cauza copacilor prăbuşiţi pe carosabil sau a aluviunilor acumulate.

La acest moment, nu sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, precizează IGSU.

„Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora”, se subliniază în comunicatul citat.

CFR a acţionat pentru repunerea în funcţiune a căii ferate afectate de viitură

Lucrătorii din cadrul CFR au acţionat în această dimineaţă de vineri, 19 iunie 2020, pentru punerea în funcţiune a liniei ferate Reșița-Caransebeș. Aceasta a fost blocată de aluviuni şi copacii căzuţi. Autorităţile au publicat şi lista drumurilor afectate de viituri. Conform ISU, DN 57, 58, 58B, 68, E70, DN 6, DN 58 A au fost afectate de inundaţii. Pe unele sectoare din aceste drumuri, circulaţia a fost temporar blocată.

Adauga un comentariu