National

Prognoză meteo 3 iulie. Vremea se va menține caniculară

Publicat: 02 iul. 2020

În ţară, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Moldovei, vremea se va menține caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi pe alocuri va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În vest, centru și nord-vest, precum și în zona de munte, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, vijelii şi grindină.

Ploile vor avea mai ales caracter torențial, iar în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Astfel de fenomense se vor semnala pe arii mai restrânse, mai ales spre seară și noaptea și în Oltenia și în jumătatea de nord a Moldovei. Temperaturile maxime mai scăzute decât în ziua precedentă în regiunile intracarpatice, se vor încadra între 25 de grade în Maramureş și în dealurile Crișanei şi 37 de grade, izolat în Câmpia Română, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 și 23 de grade.

În București, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic accentuat; indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar cea minimă de 20…21 de grade, uşor mai scăzută în zona preorăşenească.

Indicele temperatură – umezeală va atinge pragul critic în Iaşi şi alte şase judeţe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a transmis astăzi, 2 iulie 2020, faptul că indicele de temperatură umezeală va fi atins în judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Vrancea şi Neamţ.

Indicele temperatură – umezeală va atinge pragul critic în Iaşi şi alte şase judeţe

Ieri, 1 iulie 2020, indicele temperatura umezeală (ITU) nu a atins pragul critic de 80 unităţi;

Astăzi, 2 iulie 2020, indicele de temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 unităţi în judeţele Botoşani, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Galați şi izolat în estul judeţului Neamţ.

Mâine, 3 iulie 2020, indicele de temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 unităţi în cea mai mare parte a Moldovei (judeţele Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Iaşi şi Botoşani).

Vald de căldură în luna iulie

După ploile intense, luna iulie vine cu un val de căldură şi cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Sudul ţării va fi pârjolit de arsiţă. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, spune că luna iulie va fi caracterizată nu doar de caniculă, ci și de vijelii şi căderi de grindină.

„Ne aşteptam la un an al extremelor meteorologice. După 8 luni de secetă, am avut 2 luni cu cantităţi abundente de precipitaţii. Săptămâna viitoare (săptămâna curentă – n.r.) va fi caniculă. Va fi un an al extremelor meteorologice”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

Săptămâna aceasta aduce primele zile de caniculă din această vară. „E posibil să avem 36, chiar 37 de grade Celsius”, a spus Elena Mateescu.

Specialiştii din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale estimează posibilitatea ca 2020 să se alăture seriei celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice.

„Şi în România, 2020 se poate alătura seriei anilor celor mai călduroşi ani din istorie. Anul 2019 a fost cel mai călduros din 1900 şi până în prezent. Am avut o vară 2019 a patra vară cea mai caldă din istorie, o toamnă 2019 cea mai călduroasă şi iarna 2019-2020 a doua iarnă cea mai caldă din istorie”, a spus directorul ANM.

2 iulie, prima zi de caniculă

Disconfort termic accentuat Joi, 2 iulie, conform ANM, vremea va fi călduroasă în aproape toată ţara, local caniculară în regiunile sudice, iar disconfortul termic va fi ridicat. În regiunile vestice şi nord-vestice şi în zonele montane instabilitatea atmosferică se va manifesta izolat ziua, dar pe arii extinse seara şi noaptea prin înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi condiţii de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar fenomene de uşoară instabilitate atmosferică vor fi posibile doar izolat.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, dar local şi temporar şi în regiunile estice şi sud-estice, în partea de sud-vest a teritoriului, dar şi în rest, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 şi 36 de grade, iar cele minime între 12 şi 23 de grade. În Bucureşti se anunţă caniculă după-amiaza, când maxima termică se va situa în jurul valorii de 35 de grade şi disconfortul va fi accentuat. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

În Moldova, vremea va fi caldă, călduroasă pe arii extinse în data de 2 şi 3 iulie, când temperaturile maxime vor depăşi 30 de grade. În restul intervalului media acestora se va situa în general între 27 şi 29 de grade. Temperaturile minime vor fi, în medie, între 16 şi 19 grade în prima săptămână, apoi se vor situa în jurul a 16 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în primele două zile şi după data de 3 iulie.

Adauga un comentariu