National

Prognoză meteo 9 iunie. Intră în vigoare o avertizare de vreme rea

Publicat: 08 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prognoză meteo 9 iunie. Intră în vigoare o avertizare de vreme rea
Vremea 21 – 27 septembrie 2020: A fost ultimul weekend călduros!

Meteorilogii vin cu vești ce îi iau prin surprindere pe bucureșteni întrucât vor urma trei zile cu temperaturi mai mari decât cele normale pentru această perioadă, în contextul în care, începând de mâine, 9 iunie, intră în vigoare o avertizare de vreme rea pentru restul țării. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

Cum va fi vremea în Capitală

În vreme ce pe mulți dintre cetățenii României îi așteaptă câteva zile de instabilitate atmosferică, ploi, grindină, și vijelie, bucureștenii se vor bucura, începând de astăzi, de trei zile de vreme caldă, cu temperaturi de până la 30 de grade. Potrivit ultimei prognoze a ANM, în intervalul luni – miercuri temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă din an. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în seara zilei de marţi, 9 iunie, când posibilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului va crește. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorilor de 28…30 de grade Celsius, în timp ce minime vor fi de 16…17 grade.

Vremea în restul țării. Se schimbă placa

Meteorologii au emis emis, luni, o informare de instabilitate atmosferică accentuată, care intră în vigoare de mâine, 9 iunie, începând cu ora 06:00. Sunt așteptate averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Zonele vizate de avertizarea meteorologică de vreme rea sunt următoarele: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Covasna, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin şi Hunedoara.

„Ploile vor avea şi caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp şi izolat 30 l/mp“, potrivit informațiilor oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astăzi, maxima termică va fi de 32 de grade Celsius, în timp ce la noaptea se vor înregistra în jur de 17 grade.

Începutul lunii iunie s-a dovedit a fi capricios, în ceea ce privește fenomenele atmosferice, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie emițând mai multe informări și avertizări meteo care au vizat foarte multe zone ale țării. Urmează o perioadă în care canicula va pune stăpânire pe România. A fost vorba despre instabilitate atmosferică accentuată, vijelii, cantități mari de precipitații și chiar grindină. Acum, ne pregătim pentru o vreme caldă, iar mercurul din termometre va urca vertiginos. Iar surpriza vine… din Rusia.

”Saptamana viitoare, caldura vine din Rusia…

O animatie realizata pe Tropical Tidbits, in care putem observa aerul cald transportat de circulatia estica dinspre Rusia spre Europa. Acest tipar este unul relativ comun pe timpul verii de la noi. O data cu schimbarea climei, putem observa aparitia tot mai rara a acestei circulatii pe timpul iernii si cresterea numarului de cazuri cand aerul de origine tropicala soseste in tara noastra prin intermediul acestui tip de circulatie. Aerul cald va incepe sa soseasca o data cu inceputul saptamanii viitoare”, a fost mesajul postate pe pagina de Facebook a grupului ”Prognoze Meteo – Vremea în România”.

ANM în alertă. Fenomenele meteo extreme, semnal al încălzirii globale

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit, acum câteva zile, despre fenomenele extreme din această perioadă și a precizat că acestea au o intensitate sporită. În ceea ce privește vara care urmează, climatologul a transmis că ar putea fi una cu temperaturi foarte ridicate și este posibil să avem chiar și… tornade.

„Dacă vorbim de fenomene extreme, chiar dacă sunt normale pentru perioada din an, intensitatea lor este mult mai mare decât cea cu care eram obișnuiți în umră cu câteva decenii. Ați văzut covorul de grindină care acoperă zone destul de întinse. Cantitatea de precipitații tinde să creeze mai mereu inundații. Lucrurile acestea sunt un semnal al efectului încălzirii globale la scările noastre regionale și locale”, a declarat la Gândul LIVE Roxana Bojariu, climatolog.

Adauga un comentariu