National

Prognoza meteo. ANM a emis Cod Galben de caniculă pentru 20 judeţe

Publicat: 07 aug. 2020
Prognoza meteo. ANM a emis Cod Galben de caniculă pentru 20 judeţe
Prognoza meteo. ANM a emis Cod Galben de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculã, pentru 20 de judeţe din România. Intervalul de valabilitate este de joi, 7 august, ora 10:00, până sâmbătă, 8 august, ora 21:00.

Cod Galben de canicula în 20 de judeţe. ANM a făcut anunţul

În intervalul menționat anterior, pe arii extinse în regiunile sudice şi estice vremea va fi canicularã, iar temperaturile maxime atinse vor fi de 35 – 38 de grade. În ceea ce priveşte indicele temperaturã-umezealã (ITU), acesta va atinge sau va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi.

În jumãtatea sudică a României, local şi temporar vântul va avea intensificãri, cu viteze la rafalã în jurul a 55 km/h.

În zonele Dobrogea, sudul Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi local în Oltenia nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade.

Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi şi în Câmpia de Vest.

Cum va fi vremea în data de 7 august

Vineri dimineață, 7 august 2020, cerul se prezintă variabil în vestul şi sud-vestul ţãrii şi mai mult senin în rest. Vântul suflã slab spre moderat, cu uşoare intensificãri pe crestele montane. La ora 09 se înregistrau temperaturi cuprinse între 14 grade la Petroşani şi 28 de grade la Buzãu, Cernavodã, Corugea, Medgidia, Râmnicu Sãrat şi Târgovişte.

„Astăzi, vremea va fi cãlduroasã dupã-amiaza în cea mai mare parte a ţãrii, chiar canicularã pe arii relativ extinse în sud şi în est, unde şi indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge sau va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare şi pe arii restrânse averse şi descãrcãri electrice, mai ales dupã-amiaza şi seară şi cu o probabilitate mai mare în sud-vestul teritoriului, în Lunca Dunãrii, precum şi în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali.”, potrivit reprezentanţilor ANM.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în regiunile sudice, sud-estice, la munte şi pe suprafeţe mici în restul teritoriului, iar la rafalã se vor atinge viteze, în general, între 45 şi 55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 38 de grade.

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Săptămâna 10 – 17 august

Valorile termice vor fi vizibil mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în regiunile sudice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă.

„Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, deficit ce va fi local mai accentuat în regiunile sudice, centrale și nordice.”, potrivit sursei citate.

Săptămâna 17 – 24 august

Temperatura aerului va avea valori apropiate de pragul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi mai mari la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile centrale, nordice și la munte.

Săptămâna 24 – 31 august

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

„Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentruacest interval, în toate regiunile.”, potrivit ANM.

Săptămâna 31 august – 7 septembrie

„Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara.”, conform reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie.

Adauga un comentariu