Fermierii din Iași nu mai pot accesa subvenții în programul „Lâna”. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a retras proiectul prin intermediul căruia crescătorii de ovine beneficiau de ajutor de minimis pentru lâna valorificată cu acte. Fermierii din Iași sunt nemulțumiți după ce sprijinul financiar de la bugetul de stat a fost anulat. În perioada 2017-2018, crescătorii de ovine care s-au înscris în programul „Lâna” au primit 501.737 de lei
Fermierii din Iași nu mai pot accesa anul acesta subvențiile în programul „Lâna”. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a retras proiectul prin intermediul căruia crescătorii de ovine beneficiau de ajutor de minimis pentru lâna valorificată cu acte. Fermierii din Iași sunt nemulțumiți după ce sprijinul de la bugetul de stat a fost anulat și acuză faptul că în 2020 au primit o nouă lovitură după ce pandemia de COVID-19 le-a dat planurile peste cap. Fermierii din Iași speră că vor primi subvenții mai mari pentru cererile depuse în 2020 la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Petrică Stan, fermier din Iași: „O să fie mulți nemulțumiți pentru că anul acesta au avut probleme din cauza coronavirusului și aveau nevoie de bani”
Petrică Stan, fermier din Iași cu 300 de oi, spune că în fiecare an în care s-a derulat programul „Lâna” a obținut subvențiile de la stat, iar banii au fost utili.
„E mai bine să se dea un ajutor. Pentru mine au fost buni banii ce i-am luat pentru că am mai scos din cheltuieli. Ar trebui să se dea măcar 3 lei pe kilogramul de lână, au apărut și problemele cu samsarii. Dar e mai bine să se dea. O să fie mulți nemulțumiți pentru că anul acesta au avut probleme din cauza coronavirusului și aveau nevoie de bani”, spune Petrică Stan, fermierul din Iași.
Fermierii din Iași au pierdut subvenții de milioane de lei, bani care îi ajutau să mai amortizeze din cheltuieli
Crescătorul de ovine mai spune că au primit promisiuni că programul „Lâna” va continua și anul acesta, însă nu s-a întâmplat asta.
„La ultima discuție, cred că acum o lună, noi eram siguri că se deschide programul în luna mai. Am așteptat, nu a venit niciun răspuns, am mai vorbit la asociație și ni s-a spus că se fac modificări la program și apoi se dă drumul la bani. Dar acum am aflat că nu e așa. Poate vor crește subvenția la oi, că e nevoie de mai mulți bani. Dacă nu se face ceva, dispare zootehnia, iar eu aud că se vând oi la prețuri de nimic”, mai spune fermierul Petrică Stan.
Crescătorii de ovine au valorificat lâna în perioada 2018-2019 și au încasat subvenții de la stat în valoare de 501.737 de lei.
Programul a fost derulat pentru prima dată în anul 2018, când fermierii din Iași au fost interesați și s-au înscris în număr mare în programul „Lâna”, fiind vorba de aproape 90 la sută din numărul total de crescători de ovine din județ. În 2019 programul nu a mai prezentat interes pentru fermieri. Astfel, doar 20 de crescători de ovine din cei 1.684 din Iași s-au înscris în program. Fermierii din Iași au valorificat lâna în perioada 2018-2019 și au încasat subvenții de la stat în valoare de 501.737 de lei. În 2019, subvenția pe lână a fost majorată de la 1 leu pe kilogram la 2 lei pe kilogram. Oierii s-au plâns atunci că samsarii, cei care le eliberau factura obligatorie pentru dosarul care se depunea la Direcția Agricolă, le impuneau în unele cazuri crescătorilor chiar sume de bani pentru a le prelua lâna.
Numărul fermierilor din Iași care s-au înscris anul trecut în programul „Lâna” a scăzut considerabil din cauza problemelor întâmpinate în comercializarea lânii
Dificultățile în comercializarea lânii au reprezentat unul din motivele pentru care mulți fermieri din Iași au renunțat la subvențiile acordate în cadrul programului „Lâna”. De asemenea, lipsa centrelor de colectare a lânii, fiind doar unul singur pe zona Moldovei, în Bacău, a fost un factor care a determinat crescătorii de ovine să renunțe la înscrierea în program. La centrul de colectare, fermierii trebuiau să aducă o lână de la o anumită rasă, cu firul subțire, ceea ce era imposibil pentru unii fermieri pentru că nu mai creșteau de mulți ani rasele cerute în centrele de colectare.
Banii obținuți de la stat ajutau fermierii din Iași care nu reușeau să vândă lâna din cauza lipsei interesului pentru acest produs
Programul „Lâna” a fost demarat pentru a ajuta crescătorii de ovine să utilizeze lâna și să nu o mai arunce pentru că nu au cui să o vândă sau chiar să o trimită anumitor firme care să o folosească la crearea de izolații pentru clădiri. Schema de ajutor de minimis a avut o finanțare de 36 de milioane de lei, iar banii s-au asigurat de la bugetul de stat. Beneficiarii au fost persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuiau să dețină o exploatație de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.