Prima pagină » Economic Local » Programul privind lansarea rachetelor antigrindină va fi suspendat la Iași

Programul privind lansarea rachetelor antigrindină va fi suspendat la Iași

28 mart. 2025, 11:01, 2 ,
Redacția BZI în Economic Local

Programul privind lansarea rachetelor antigrindină va fi suspendat la Iași, după ce efectele acestora ridică semne de întrebare din cauza lipsei studiilor de impact și a unei omologări clare.

„Discuție importantă în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Senat despre sistemul antigrindină

Pe 18 martie 2025, a avut loc o discuție crucială privind sistemul antigrindină, cu participarea reprezentanților fermierilor, Guvernului și instituțiilor abilitate. Scopul a fost abordarea acestei probleme din toate unghiurile, pentru a găsi soluții viabile.

Din partea Forumului APPR, Nicoleta Olteanu, specialist în politici agricole, a participat alături de fermieri din Vrancea, Prahova, Buzău și Iași. A fost o deschidere reală din partea senatorilor, așa cum a subliniat președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, Cernic Sebastian:

„Efectele rachetelor antigrindină asupra precipitațiilor sunt puse sub semnul întrebării, iar lipsa studiilor de impact și a unei omologări clare ridică probleme grave. Fermierii nu pot fi lăsați să suporte singuri consecințele unui sistem neverificat științific, finanțat de la buget fără studii independente și fără transparență.”

Ministrul Agriculturii a asigurat fermierii că sistemul antigrindină va fi suspendat până la omologarea oficială a punctelor de tragere și finalizarea studiului de impact asupra precipitațiilor. În aceeași linie, Senatul României, prin vocea Președintelui Comisiei pentru Agricultură, și-a exprimat susținerea fermă pentru fermieri, după ce a ascultat toate părțile implicate.

Reprezentanții Guvernului au promis că vor solicita Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină să efectueze o analiză anuală și să finalizeze studiul de impact privind eficacitatea sistemului pe termen lung. Salutăm sprijinul Comisiei pentru Agricultură din Senat, care a stat alături de fermieri și le-a dat dreptate în privința problemelor cu care se confruntă.

De asemenea, am aflat că Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină a constituit un Consiliu Consultativ unde nu am fost consultați, iar lipsa de transparență în acest proces ridică semne de întrebare.

Este momentul ca toți actorii din acest domeniu să colaboreze transparent și responsabil pentru a asigura soluții eficiente și sustenabile pentru fermieri!”, au transmis reprezentanții Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR).

Sebastian Cernic: ”Fără studii reale de impact, nu știm dacă sistemele antigrindină chiar sunt antigrindină sau antifermieri”

Senatorul USR Sebastian Cernic, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senatul României, a organizat o dezbatere privind problemele semnalate de fermieri în legătură cu sistemul antigrindină.

La discuții au participat reprezentanți ai fermierilor, ai Guvernului și ai instituțiilor abilitate, astfel încât această problemă să fie abordată din toate unghiurile de vedere.

”În cadrul discuțiilor atât fermierii au fost ascultați, problemele au fost evaluate iar îngrijorările fermierilor sunt reale. Efectele rachetelor antigrindină asupra precipitațiilor sunt puse sub semnul întrebării, iar lipsa studiilor de impact și a unei omologări clare ridică probleme grave. Fermierii din județele Prahova, Iași, Vrancea și Vaslui au semnalat pierderi economice și efectele secetei în zonele unde s-au efectuat intervenții atmosferice. De peste 20 de ani, România investește în acest sistem fără dovezi concludente privind eficiența sa reală”, a transmis Sebastian Cernic.

Sebastian Cernic consideră că rolul Comisiei pentru Agricultură este să aducă la aceeași masă fermieri, autorități și specialiști, astfel încât să fie luate cele mai bune decizii pentru viitorul agriculturii astfel încât acolo unde se va putea interveni legislativ, să se poată interveni fără ezitare.

”Fermierii nu pot fi lăsați să suporte singuri consecințele unui sistem neverificat științific, finanțat de la buget fără studii independente și fără transparență. Trebuie să avem o mai mare grijă și față de banul public – totuși, pentru acest sistem se cheltuiesc milioane de euro anual. România are nevoie de soluții reale pentru protejarea culturilor și reducerea efectelor fenomenelor extreme. O agricultură sustenabilă se construiește pe baze științifice solide, nu pe presupuneri”, mai spune Sebastian Cernic

Comisia de agricultură va continua să monitorizeze situația și să acționeze în interesul oamenilor care trăiesc din această muncă esențială pentru economia și securitatea alimentară a României.

Citește și: Un filmuleț postat pe Facebook a generat un val de dispute între fermierii din Iași! „Programul funcționează de peste 20 de ani în afara legii”

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
Reacția unui turist care a avut ghinionul să prindă blackout-ul în vacanța din Spania: "Am trăit multe, dar așa ceva n-am mai văzut"
Evz.ro
Cum se prepară corect salata de icre. Rezultatul e un deliciu
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Care este starea lui Mihai Leu, ajuns în stare critică la spital: "Situația lui s-a înrăutățit rapid"
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
Comentarii
  • Ce coincidență!! De când nu se mai lansează rachetele, plouă periodic, fără vreo urmă de grindină.
    Lansau japitele rachete la orice norișor, ca să le iasă la știri seceta și propaganda globalistă cu secetă la nesfârșit.

    • Porcovaneeee ce grindina ai tu în perioada de iarna primăvară toamna? Numai vara ai grindina! Corigenți la geografie și fizică!
      Useristii se pare că au devenit auriști. Iar rămânem fără culturi la vară din cauza desteptilor aiuristi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`