Într-o măsură menită să sprijine tranziția către mobilitatea verde, Ministerul Mediului a anunțat o majorare a subvenției pentru achiziționarea de autoturisme electrice prin Programul Rabla 2025.
Astfel, românii care doresc să cumpere mașini electrice vor beneficia de o subvenție de 7.500 de euro, în creștere față de suma de 5.100 de euro alocată anul trecut. Ghidul actualizat al programului urmează să fie aprobat în guvern și publicat în Monitorul Oficial, devenind astfel oficial.
Ministerul Mediului anunță o majorare semnificativă a subvenției pentru mașinile electrice
Decizia de majorare a subvenției vine ca urmare a presiunilor exercitate de industria auto din România, care a solicitat Guvernului măsuri concrete pentru stimularea vânzărilor de mașini electrice. În contextul în care vânzările de autoturisme electrice au înregistrat o scădere semnificativă în ultimul an, Guvernul a adoptat o măsură pentru revitalizarea acestui segment de piață. În ciuda interesului în creștere pentru vehiculele electrice, amânarea intrării în vigoare a noii ediții a Programului Rabla și incertitudinile legate de valoarea ecotichetului au dus la o stagnare a pieței din România.
Printre noutățile importante aduse de programul din acest an se numără faptul că românii vor putea solicita singuri ecotichetele online, urmând apoi să le utilizeze la dealeri pentru achiziționarea autovehiculelor. Totodată, nu vor mai fi finanțate mașinile cu motoare diesel, un pas semnificativ spre o mobilitate mai curată și mai ecologică.
„Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut sub denumirea de Programul Rabla, se va adresa, în continuare, celor care vor achiziționa vehicule cu emisii scăzute sau zero, contribuind astfel la îmbunătățirea calității aerului și reducerea poluării. În plus, anul acesta va fi menținută limita de preț de 70.000 de euro, TVA inclus, pentru mașinile eligibile, iar persoanele juridice vor putea solicita mai multe ecotichete într-o singură cerere de finanțare.
Sumele acordate pentru alte tipuri de motorizări
În ceea ce privește celelalte tipuri de autoturisme, subvențiile rămân la aceleași valori stabilite anterior:
- 17.500 lei pentru autoturismele cu motorizare plug-in hybrid (PHEV), echivalentul a aproximativ 3.500 de euro.
- 12.000 lei pentru vehiculele hibride (aproape 2.400 de euro).
- 10.000 lei pentru autoturismele pe benzină cu emisii scăzute, respectiv aproximativ 2.000 de euro.
Un alt aspect important al noilor reglementări este legat de producția auto internă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că, spre deosebire de anul trecut, România produce în prezent trei modele de mașini electrice, la uzina din Craiova. Astfel, o parte semnificativă din bugetul programului Rabla Plus ar putea rămâne în România, susținând industria auto locală.
„Este o veste bună pentru români, pentru că, în contextul în care trei modele de mașini electrice sunt deja produse la Craiova, considerăm că este un moment favorabil pentru a sprijini și mai mult piața locală de vehicule electrice”, a declarat ministrul Fechet.
Pentru a beneficia de finanțare, unul dintre criteriile esențiale va fi ca autoturismul achiziționat să fie înmatriculat pentru o perioadă de minimum 3 ani. În caz contrar, subvenția acordată va trebui restituită integral. Aceasta este o măsură care vizează asigurarea unui impact pe termen lung al programului și stimularea unei utilizări sustenabile a noilor vehicule.
În săptămânile următoare, Ministerul Mediului va aproba bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), iar românii vor putea începe să aplice pentru ecotichetele Rabla Plus, așteptându-se ca programul să devină funcțional în curând.