Prima pagină » Eveniment-Social » Proiect de peste un milion de euro la Iași. Totul pentru dezvoltarea cercetării-dezvoltării și inovării
Proiect de peste un milion de euro la Iași. Totul pentru dezvoltarea cercetării-dezvoltării și inovării

Proiect de peste un milion de euro la Iași. Totul pentru dezvoltarea cercetării-dezvoltării și inovării

01 nov. 2019, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Universitatea „Cuza” din Iași a primit aprobarea unei finanțări de peste un milion de euro, din fonduri europene. Asta pentru implementarea proiectului Research As A Service – Iași (RaaS-IS). Scopul proiectului îl reprezintă dezvoltarea cercetării-dezvoltării și inovării prin crearea unui centru de tip cloud și infrastructuri masive de date. E dedicat furnizării de resurse și servicii de stocare, procesare și analiză de date de mari dimensiuni pentru comunitatea academică. Sunt vizate și instituții de cercetare și echipe de cercetare din organizații și companii din arealul orașului Iași și nord-estul Moldovei.

Dezvoltarea unei infrastructuri de tip cloud privat

Cu un buget total eligibil nerambursabil de 4.982.978,23 lei, proiectul își propune dezvoltarea unei infrastructuri de tip cloud privat. E vizată și crearea condițiilor pentru constituirea unei echipe de experți capabilă să furnizeze, în regim de cloud privat, o arie largă de servicii de stocare.

„Se va face referință și la prelucrare, modelare și analiză a datelor de mari dimensiuni. Centrul RaaS-IS va susține activitățile de cercetare-dezvoltare și inovare prin oferirea de servicii necesare elaborării articolelor, lucrărilor, proiectelor de cercetare masterală și doctorală. Și rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme ale cercetării actuale, respectiv lipsa de interconectare între resursele de cercetare existente, utilizarea ineficientă a acestor resurse, fragmentarea cercetărilor și insularizarea rezultatelor”, au reliefat oficialii de la „Cuza”.

Resursele Centrului vor fi disponibile unui larg grup de cercetători, echipe de cercetare, institute de cercetare din regiunea Moldovei, cu precădere din zona Iașului. Principalele grupuri țintă vizate sunt cercetători și echipe de cercetare cu lucrări publicate în jurnale cu mare impact științific, școli doctorale (doctoranzi, coordonatori și membrii comisiilor de îndrumare). De asemenea, și cercetători afiliați unor universități sau institute de cercetare din străinătate care colaborează cu cercetători din instituții românești, studenți masteranzi și echipe de cercetare din companii și instituții vor avea acces

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`