National

Proiect nou în România ce vizează viitorul copiilor! Ce sunt nevoiți să facă cei mici

Publicat: 15 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Proiect nou în România ce vizează viitorul copiilor Ce sunt nevoiți să facă cei mici
Administraţia publică centrală şi locală vor fi obligate să îi consulte pe copii în procesul decizional

Natalia-Elena Intotero, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în calitatea sa de deputată în Parlamentul României, a propus două proiecte de lege. Unul dintre ele propune declararea anului 2025 drept Anul Național al Copilului, iar celălalt reglementează implicarea copiilor în procesele decizionale din administrația publică centrală și locală.

„România este acasă pentru aproape 4 milioane de copii, iar 1 din 5 cetăţeni români este copil. Copiii reprezintă viitorul societăţii noastre şi este impetuos necesar să le asigurăm un mediu favorabil pentru dezvoltare şi afirmare. Într-o lume în continuă schimbare, este esenţial să le acordăm copiilor nu doar protecţie şi îngrijire, ci şi posibilitatea de a-şi exprima opinia şi de a fi implicaţi în procesele decizionale care îi afectează direct”, a declarat ministra Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, conform comunicatului de presă al instituţiei.

Astfel, prin instituirea anului 2025 ca „An Naţional al Copilului”, sunt prevăzute o serie de direcţii de acţiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale, culturale şi civice ale copiilor, alocarea de fonduri specifice pentru susţinerea acestor iniţiative şi prioritizarea investiţiilor în infrastructura destinată copiilor. În contextul „Anului Naţional al Copilului”, toate concursurile de proiecte destinate activităţilor non-profit, finanţate de autorităţile locale în baza Legii nr. 350/2005, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor. Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educaţie, la activităţi culturale, sportive şi de timp liber, precum şi protecţia drepturilor copilului.

Copiii din România ar putea să ia parte la procesul decizional

Administraţia publică centrală şi locală vor fi obligate să îi consulte pe copii în procesul decizional, dacă Parlamentul va aproba cele două proiecte de lege, potrivit News.ro.

Cel de-al doilea proiect de lege reglementează participarea copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Proiectul prevede ca până la finalul anului 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, Consiliile Judeţene şi municipiile reşedinţă de judeţ vor publica, pe paginile de internet ale acestora, prezentarea generală a instituţiei, respectiv obiectivele pentru anul în curs şi oportunităţile de implicare, într-un limbaj prietenos pentru copii, ce va fi elaborat în consultare cu copii. De asemenea, pentru a asigura pregătirea, reprezentativitatea şi diversitatea opiniilor copiilor în consultările organizate, autorităţile vor desemna un responsabil pentru participarea copiilor care va colabora cu şcolile, organizaţiile societăţii civile, inclusiv cele de tineret, organizaţii internaţionale şi alte entităţi relevante pentru a identifica şi încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv a celor din medii defavorizate sau grupuri minoritare.

„Întrucât a fost un efort de echipă şi pentru că cele mai bune iniţiative reflectă o arie mai largă de expertiză, mulţumesc UNICEF, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil şi World Vision. Mulţumesc organizaţiei Salvaţi Copiii România. Mulţumesc tuturor pentru contribuţiile avute în conturarea proiectului legislative. Copiii nu sunt doar beneficiarii deciziilor de astăzi, ci şi factori decisivi pentru o dezvoltare sustenabilă. Prin urmare, este esenţial să le oferim şi ocazia de a-şi exprima opiniile, de a învăţa despre drepturile lor şi despre responsabilitatea civică şi de a participa activ în procesele care le modelează prezentul şi viitorul. Sper că toţi colegii parlamentari, indiferent de partidul din care provin, vor vota cele două iniţiative legislative, dând astfel ocazia celor mici de a contribui la deciziile care privesc viitorul lor”, a completat Intotero, potrivit sursei citate.

Comentarii
Adauga un comentariu