În contextul implementării activităţilor proiectului “Coaching for staff professional development în education” (CoDe), în care Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi este partener alături de instituţii cu profil educaţional din Letonia, Croaţia, Marea Britanie, Cehia şi Cipru, în perioada 28-31 ianuarie 2020 s-a desfăşurat la Sheffield, în Marea Britanie, cea de-a doua întâlnire transnaţională, cu participarea a doi reprezentanţi ai instituţiei ieşene.
Scopul proiectului este de a identifica, la nivelul ţărilor partenere, modele de bună practică şi de a exploata experienţa din domeniul coaching-ului ca instrument al dezvoltării profesionale, în special în mediul educaţional. În acest sens, proiectul este fundamentat pe studii şi vizite de lucru ce se vor concretiza într-o colecţie de resurse a tehnicilor de coaching destinate şcolilor pentru a susţine nu doar dezvoltarea profesională a angajaţilor, dar şi colaborarea, comunicarea eficientă, soluţionarea amiabilă a problemelor şi îmbunătăţirea competenţelor socio-emoţionale.
Întâlnirea transnaţională de la Sheffield a avut un pronunţat caracter aplicativ, programul mobilităţii incluzând vizite de studiu la UTC Sheffield şi Hunters Bar Junior School – şcoli care utilizează cu succes tehnici de coaching pentru dezvoltarea profesională a corpului didactic, precum şi la compania Twinkl, specializată în crearea de resurse educaţionale disponibile on line inclusiv în limba română. De asemenea, pe parcursul mobilităţii, au fost organizate interviuri cu reprezentanţi ai Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), ai Teatrului Crucible, dar şi cu reprezentanţi ai instituţiei gazdă, Learn Sheffield, o organizaţie creată în anul 2015 la iniţiativa Consiliului Local din Sheffield cu scopul de a sprijini şcolile din zonă în activitatea managerială şi didactică. Aceste experienţe au creat premisele familiarizării cu o serie de concepte şi tehnici asociate coaching-ului, care vor fi completate şi ilustrate în mobilităţile organizate în fiecare dintre ţările partenere pe parcursul celor 29 de luni de implementare a proiectului.
În cadrul proiectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi coordonează activitatea de diseminare și exploatare a rezultatelor.