Magazin

Pronosticurile preferate ale mafiei pariurilor

Publicat: 09 ian. 2020

Toată lumea știe că boxul este probabil primul sport din istorie în care au apărut aranjamentele, șantajul și chiar blaturile pentru pariuri. De asemenea, este de înțeles că fotbalul, sportul cel mai popular de pe planetă și totodată cel mai răspândit, a fost contaminat de mult de acest fenomen. Surprinzător este însă numărul mare de practicanți ai sportului alb prinși, amendați și suspendați pentru că au trucat meciuri.

Organizația Tennis Integrity Unit a apărut în 2008 pentru a investiga un caz și de atunci a descoperit foarte mulți sportivi corupți. Din păcate, lista tenismenilor sancționați este lungă, poate că neașteptat de lungă. În prezent, se discută despre sute de jucători investigați, printre care și un jucător din Top 30 ATP. Cum este posibil acest lucru, din moment ce tenisul este un sport costisitor, care nu poate fi practicat la nivel profesionist de către persoane cu venituri modeste?

Bun, înțelegem că majoritatea fotbaliștilor provin din familii sărace și că foamea de bani îi împinge de multe ori la gesturi iresponsabile, dar când vine vorba de sportul alb, lucrurile stau altfel. Se pare că explicația cea mai bună este dată de către jucătoarea Andrea Petkovic, care a spus că mafia pariurilor îi abordează în special pe jucătorii care provin din țări mai sărace și pe cei care „nu-și permit să călătorească la turnee, care depind de propriile rezultate” pentru a-și putea continua cariera. Acest lucru este perfect adevărat, însă numeroși tenismeni de top au recunoscut faptul că au fost abordați de către astfel de persoane dubioase, așa că lucrurile nu sunt tocmai atât de simple.

Chiar și Andrei Pavel a fost abordat de către mafia pariurilor de câteva ori. Numele fostului tenismen român apare în stenogramele procurorilor din Italia, care au fost preluate de către GSP: „Sigur îl cunoaște pe Pavel. Este suficient să îi spui să ia primul set și după aceea să îl lase să câștige. Să îl suni acum pe Bracciali”. De aici aflăm și unul dintre pronosticurile preferate ale celor care aranjează meciuri. Într-un meci dezechilibrat, cu un favorit clar, pentru pronosticul „favoritul câștigă primul set și pierde meciul” se poate câștiga de peste 10 ori mai mult decât se mizează! 

Transpunerea acestui pronostic în fotbal ne duce la pariurile 1 pauză/2 final, respectiv 2 pauză/1 final, acolo unde cotele pot fi și mai mari. Practic, se poate câștiga chiar și undeva între 25 și 40 de ori suma jucată pentru un astfel de pariu. Acest tip de pariu era la fel de popular în rândul blatiștilor precum clasicul pronostic „7 sau mai multe goluri„, cunoscut și sub forma de „7+„. Aceste tipuri de pariuri erau foarte des folosite pe vremea când autoritățile nu se ocupau deloc sau aproape deloc de depistarea meciurilor trucate.

În ultimii ani însă, a început să se treacă la numeroase alte tactici pentru a fenta sistemele de protecție și monitorizare ale caselor de pariuri, precum și pe cele ale forurilor continentale și internaționale. Astfel, s-a ajuns la pariuri live. Pentru a nu trezi suspiciuni înainte meciurilor și a nu putea „strica” blaturile, mafioții au tranzitat rapid către pariurile plasate pe parcursul desfășurării partidelor. În prezent, lucrurile sunt din ce în ce mai imprevizibile. Mafioții sunt la curent cu mijloacele FIFA și UEFA, așa că încearcă să fenteze aceste sisteme jucând tot felul de pariuri.

Pe lângă asta, aceștia reușesc să fenteze sistemul și prin faptul că și-au creat rețele de persoane care plasează și colectează câștiguri pentru aceștia. Nu ne așteptăm să-i vedem pe cei din mafia pariurilor folosind funcția de verificare bilet Fortuna, însă ne putem așteptam să-i vedem trimițând oameni de legătură pentru a colecta câștigurile în anumite agenții. 

Cum era de aștepta, sportul românesc a fost și el afectat de către fenomenul pariurilor. Deși au existat destule sancțiuni în ultimul deceniu, în special la nivelul ligilor inferioare ale fotbalului din țară, anumiți cunoscători susțină că de fapt, caracatița este mult mai mare și că foarte mulți au scăpat neprinși. Probabil cel mai răsunător caz din 2019 a fost „Dosarul Balotești”: Numele formației CS Balotești din Liga 2 a apărut în toate meciurile care au fost înainte către FRF de către Betradar, compania contractată de către UEFA pentru a depista nereguli cu privire la pariurile pe meciuri.

Se iau măsuri, însă răufăcătorii par să țină pasul cu investigatorii și chiar să fie cu un pas înaintea lor. Unii spun că blaturile nu vor dispărea câtă vreme se poate paria pe evenimente sportive. Voi ce părere aveți?loading...

Adauga un comentariu