Sport

Propunere inedită pentru sezonul actual din Liga 1. Cum s-ar putea decide campioana și echipele calificate în cupele europene

Publicat: 16 mart. 2020

Sorin Cârțu, președintele Universității Craiova, a avansat o soluție inedită pentru actualul sezon din Liga 1, întrerupt pe termen nelimitat după izbucnirea pandemiei de coronavirus și decretarea stării de urgență în România.

„Se poate lua clasamentul final de la cel din sezonul regulat. E o idee, nu e una rea. Cei care sunt la conducere trebuie să ia decizii. Sigur că vor fi și nemulțumiri. Important e ce se decide și la UEFA, cum se vor pronunța cei de acolo”, a spus președintele din Bănie.

În cazul în care LPF ar hotărî să meargă pe această propunere surpriză a lui Cârțu, CFR Cluj ar fi câștigătoarea titlului în Liga 1.

Pe poziția a doua ar termina Universitatea Craiova, iar FC Botoșani, surpriza sezonului regulat, ar ocupa ultima treaptă a podiumului. FCSB ar încheia abia pe patru. Academica Clinceni și FC Voluntari, ultimele două clasate, ar retrograda în Liga 2.

Iustin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a explicat că, mai mult ca sigur, întrecerea înternă nu se va relua pe data de 31 martie. Mai mult, acesta le-a transmis cluburilor să renunțe la antrenamente și la meciuri amicale cel puțin până marți, când va avea loc întrunirea dintre LPF și FRF.

„Data de 31 martie, în condițiile pandemiei cu coronavirus, este un termen nerealist, categoric! În urma Comitetului de Urgență, de joi, le-am comunicat cluburilor să evite partidele amicale, antrenamentele și jucătorii să fie atenți la tot ce mișcă în jurul lor cel puțin până marți, când va fi acea videoconferință. Acolo se va decide și se va adopta o poziție comună legată de reluarea campionatului”, a declarat Ștefan.

Chestionat în legătură cu propunerea celor de la Universitatea Craiova, care au înaintat data de 15 mai pentru reluarea sezonului, Ștefan a reacționat:

„Va trebui să avem o dată de referință realistă, pentru că e posibil ca, până atunci, mulți dintre fotbaliști să plece în concediu. Data de 15 mai a fost propusă de Craiova, pentru că ar permite să terminăm play-off-ul la sfârșitul lui iunie. Am avea 7 etape care să se dispute în weekend, și o intermediară.

Cel mai rău scenariu ar fi să reluăm de la începutul lui iunie, dar asta ar însemna să jucăm din două în două zile, adică, miercuri-joi și mai apoi sâmbătă-duminică și atunci acest sistem ne-ar permite să terminăm tot la finalul lui iunie. De ce insistăm să se termine sezonul până la finalul lunii iunie? Pentru că primul tur al cupelor europene este programat pe 7 iulie. Sigur, mai este și varianta ca acest campionat să fie încheiat acum, dar nu cred, pentru că nu este fair-play și nu este în spiritul și letera sportului”, a mai spus Justin Ștefan.

Adauga un comentariu