Local

Prostia vecinilor era să coste scump! Ce au pățit fermierii din Dobrovăț

Publicat: 17 mai 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Prostia vecinilor era să coste scump Ce au pățit fermierii din Dobrovăț
Iulian Cătălin Martinuș dorește ca cei care au periclitat lansarea rachetelor antigrindină să răspundă în fața legii

Fermierii din Dobrovăț s-au trezit cu o parte dintre culturi afectate de grindină. Motivul pentru care rachetele antigrindină nu au fost eficiente este unul demn de cascadorii râsului, nouă oameni din satul vecin au oprit lansarea de rachete

Motivul pentru care fermierii din Dobrovăț erau să rămână cu pagube serioase în urma furtunii de vineri seară, 13 mai 2002, este faptul că nouă persoane din satul vecin, Codăești, au periclitat lansarea de rachete antigrindină, pe motiv că din pricina asta nu va mai ploua. Primarul din Dobrovăț speră că aceștia vor răspunde în fața legii.

racheta antigrindina in statie de lansare
Rachetele antigrindină sporesc ploaia

Fermierii din Dobrovăț, afectați de lipsa de informare a vecinilor

mana unaei persoane ce tine grindina in palma
În Târgu Frumos a fost grindină care a creat daune

Primarul din Dobrovăț denunță atât persoanele care au fost și au protestat la stația de lansare a rachetelor antigrindină, cât și redacțiile de presă ce nu au înțeles că persoanele sunt din comuna Codăești. Fermierii din comună ar putea avea pagube mari asupra recoltelor, din cauza grindinei de vineri, 13 mai. Furtuna a afectat întreg județul Iași.

„A fost afectată destul de rău comuna, în general culturile de grădină, culturile mari de pe câmp încă nu se știe, fiind mică cultura, se va vedea în timp. Via, pomii și culturile de grădină sunt afectate serios. Norocul culturilor de pe câmp este că sunt încă foarte mici. Cetățenii care au fost împotriva rachetelor sunt din Codăești, județul Vaslui. Cei de acolo au fost și au protestat la stația de lansare a rachetelor. A durat foarte mult până a venit poliția, astfel rachetele au fost lansate, dar cam târziu. Au fost date 26 de rachete. Ar trebui trași la răspundere! Am vorbit cu prefectul și am solicitat să se facă verificări și să se dispună măsurile legale. Cei care au fost și au făcut asta sunt niște idioți care au interpretat probabil de pe internet, clar în mod eronat”, a declarat primarul comunei Dobrovăț, Iulian Cătălin Martinuș.

 copac cazut peste o casa roz
Mai mulți pomi au pus circulația în pericol

Furtuna de vineri a făcut ravagii în Iași

 o caruta distrusa, cazuta intr-un rau
O persoană a decedat după ce a fost luată de viitura creată de furtună, în Pocreaca

În toate colțurile județului s-a dezlănțuit furtuna anunțată prin Ro Alert. În orașul Iași, au fost nenumărate incidente în care s-au prăbușit pomi peste cablurile de curent sau peste carosabil.

Printre cele mai grave incidente cauzate de furtună se numără un tir ce s-a răsturnat pe carosabil pe raza municipiului Pașcani. De asemenea, un  autoturism s-a răsturnat din pricina vântului și a copacilor care au căzut pe carosabil, împinși de apa de pe versanți. Cel mai grav este cazul de la Pocreaca, unde un atelaj cu cai a fost luat de viitură, iar persoana care conducea atelajul a fost găsită fără suflare a doua zi.

În Târgu Frumos, ploaia a venit însoțită și de grindină, astfel oamenii au mari pagube în recolte. În comuna Dobrovăț, au fost de asemenea precipitații cu grindină, dar motivul pentru care s-a întâmplat acest fenomen este datorat celor nouă cetățeni din comuna vasluiană Codăești, care au periclitat lansarea rachetelor antigrindină, pe motiv că din pricina lor nu va mai ploua.

Ziua de vineri 13 a adus ghinion peste ghinion, în orașul Iași întâmplându-se tot felul de lucruri. Spre exemplu, imediat după ce s-a mai calmat ploaia, un autoturism a luat foc într-o intersecție din Cantemir.

Urmele ravagiilor lăsate de furtună încă se văd pe străzile orașului. Iar fermierii din Dobrovăț ar putea avea pagube majore asupra culturilor agricole din pricina vecinilor.

Comentarii
  • Na specialistilor, luati de aici problema. Norul x merge de la Iasi spre sud spre Dobrovat si se trage in el pentru ca grindina sa nu se mai formeze si sa se formeze ploaie. Cade ploaie la Dobrovat dar mai incolo spre sud, pe traseul norului nu mai ploua pt ca apa in exces a cazut la Dobrovat. Daca nu se tragea poate cadea grindina poate nu, dar probabil ploua si la Dobrovat si mai la sud. Oamenii au dreptate si nu e singura zona unde localnicii observa acest lucru. E cam ca la un rau, cand iei apa din el si nu mai ramane in aval si la ceilalti apa.

  • Gigel cu cap de miel daca pica grindina si distruge tot e mai bine,te numeri printre taranii aia din waslui prosti gramada,pupator de icoane

Adauga un comentariu