Actualitate

Protest al elevilor în fața Ministerului Educației. Copiii cer demisia ministrului Deca, după pierderea dreptului de transport gratuit la școală

Publicat: 08 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protest al elevilor în fața Ministerului Educației. Copiii cer demisia ministrului Deca după pierderea dreptului de transport gratuit la școală
Protest al mai multor asociații ale elevilor la Ministerul Educației

Protest al mai multor asociații ale elevilor la Ministerul Educației, în prima zi de școală din acest an, potrivit unui anunț făcut de reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța. Acestea critică felul în care instituția încalcă dreptul gratuit la transport al elevilor, transmite Edupedu.

Este vorba despre Asociația Elevilor din Constanta, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Bucuresti și Ilfov.

Anunțul vine pe fondul criticilor aduse vineri, de către Federația Operatorilor de Transport. FORT a dat un comunicat în care susținea că din 8 ianuarie, când începe școala, elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor. Transportatorii spuneau că noua hotărâre de guvern pentru acordarea alocațiilor forfetare elevilor din zone în care nu există transport public „nu ne permite să recuperăm banii pe lunile trecute, inclusiv pe ianuarie și nu a fost discutată cu noi”.

Din 8 ianuarie, când începe școala, elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor

Elevii din 19 județe care fac naveta vor plăti de luni, 8 ianuarie, din banii lor transportul, amenință transportatorii într-un comunicat de presă. Guvernul a aprobat pe 29 decembrie o hotărâre de guvern cu noul mecanism prin care elevii navetiști, care locuiesc în județe unde Consiliul județean nu are contract cu un operator de transport rutier, să poată primi sume forfetare. Federația operatorilor de transport acuză ministerul Educației și Guvernul că noua HG nu a fost discutată și cu ei, iar documentul nu prevede faptul că aceștia își pot recupera banii din abonamentele acordate gratuit elevilor pe lunile septembrie-decembrie 2023 sau chiar pe ianuarie 2024.
Din 8 ianuarie, când elevii se întorc la școală în al treilea modul, elevii navetiști din 19 județe rămân fără transport gratuit, amenință operatorii de transport în comunicatul de presă.

“Începând cu data de 08.01.2024, elevii din 19 județe rămân fără transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi hotărâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare și să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plaților către operatorii de transport”, scrie în comunicat.

Guvernul a aprobat în 29 decembrie, în ultima ședință din 2023, hotărârea de guvern nr. 1337/2023 privind modificarea şi completarea HG nr. 810/2023, pentru a include și elevii care nu puteau primi abonament gratuit din cauza faptului că consiliile județene nu aveau contracte cu operatorii de transport în comun, în multe județe.

Însă operatorii nu își pot recupera banii din abonamentele acordate până acum elevilor, spun ei.

“Deoarece noul HG a apărut în decembrie, nu se înțelege sub nici o formă din textul articolului de mai sus, dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus in luna Ianuarie, aferent transportului asigurat în decembrie, sau și retroactiv pentru perioada Septembrie-Decembrie”, spun transportatorii.

“HG-ul nu a fost discutat cu operatorii de transport care, alături de asociațiile elevilor, au sesizat Guvernul, încă de anul trecut, cu privire la problemele grave generate de proasta reglementare”, mai atrag atenția transportatorii. În plus, ei spun că nu au fost consultați iar ministerele Educației, Dezvoltării și premierul “refuză constant orice formă de dialog cu reprezentații transportatorilor”, mai scrie în comunicat.

Adauga un comentariu