Actualitate

Protest al polițiștilor față de înghețarea salariilor: „Recurgem şi la alte forme de protest!“

Publicat: 08 ian. 2021
Protest al polițiștilor la Botoșani
Protest al polițiștilor la Botoșani

Un protest al polițiștilor din Botoșani a avut loc vineri, 8 ianaurie, față de înghețarea salariilor. Peste 50 de poliţişti şi poliţişti de frontieră au protestat, în Piaţa Revoluţiei din Botoşani, în semn de nemulţumire faţă de îngheţarea salariilor din sistemul bugetar.

La acţiune au participat reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Frontieră, Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul” şi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, nemulţumiţi că salariile nu au crescut de la 1 ianuarie, aşa cum prevedea Legea salarizării în sistemul bugetar.

„Lumea şi populaţia trebuie să înţeleagă că noi, astăzi, nu am venit să cerem o creştere salarială, ci doar aplicarea legii în mod corect. Noi astăzi înţelegem că guvernele precedente şi actualul guvern aplică legea în mod preferenţial, adică medicii şi profesorii beneficiază de creşteri salariale, iar poliţiştii nu. Acest lucru ne nemulţumeşte foarte mult, mai mult, ne nemulţumeşte faptul că guvernanţii nu ne invită la dialog social. Am fost nevoiţi să ieşim astăzi în stradă să ne strigăm nemulţumirile“, a declarat vicepreşedintele Sindicatului „Diamantul“, Bogdan Tănasă.

Polițiștii anunță proteste radicale

Poliţiştii anunţă că vor recurge la proteste radicale în perioada imediat următoare, dacă Guvernul Cîţu nu va renunţa la măsura îngheţării salariilor.

„Dacă guvernanţii nu doresc să aplice legea, să nu ne îngheţe salariile şi să îi ajungem din urmă pe ceilalţi bugetari, suntem hotărâţi să recurgem şi la alte forme de protest. De exemplu, nu vom mai da amenzi. Vom aplica doar sancţiunea avertismentului acolo unde este cazul şi, în caz de forţă majoră, vom veni la serviciu şi vom face non-combat, în sensul că vom interveni doar la cazurile urgente, iar munca de birou o vom suspenda“, a precizat Bogdan Tănasă.

Manifestanţii, care au scandat lozinci anti-guvernamentale, au cerut o întrevedere cu prefectul judeţului, Dan Nechifor. O delegaţie a acestora s-a întâlnit cu reprezentantul Guvernului, înmânându-i prefectului listele cu revendicări.

Protestele anunțate de sindicatele din Poliție, pentru săptămâna viitoare

Începând din 11 ianuarie oamenii legi nu vor mai aplica amenzi, ci doar sancțiunea avertismentului scris sau verbal prevăzută în ordonanța privind regimul contravențiilor.

Din 18 ianuarie nu vor mai comunica deciziile de carantinare/izolare și nu vor mai verifica persoanele în cazul cărora se impun aceste măsuri. De asemenea, nu vor mai face ore suplimentare și nu vor mai asigura permanența de la domiciliu.

Din 25 ianuarie, polițiștii spun că, dacă nu se vor revizui prevederile legale în ceea ce le privește drepturile, vor asigura doar urgențele.

Cum văd polițiștii pandemia și măsura înghețării salariilor

– 94% din polițiști consideră că fără implicarea lor în activitățile de combatere a pandemiei Guvernul nu va mai putea aplica măsurile de prevenire stabilite;
– 7 din 10 polițiști sunt dispuși să suspende activitatea, ca formă de protest, similar magistraților, în cazul în care nu se va reveni asupra înghețărilor salariale;
– 8 din 10 polițiști au răspuns că nu au fost luate măsuri suficiente sau chiar deloc, de către șefi, pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus în rândul personalului;
– 8 din 10 polițiști resimt puternic efortul și sunt mult mai epuizați ca urmare a activităților întreprinse pe durata pandemiei decât înainte;

Comentarii
  • Lucrează în ture, de regula o zi da doua nu, mai puțin ofițerii… Ies la pensie repejor, apoi își mai iau încă un job. Au salarii decente pentru o tara ca România, norma de hrana, etc. 85% au făcut o postliceala după bac. Mergeți la munca, va rog. Și noi avem salarii mici, chiar mai mici.

  • Putina decenta ,solidaritate si empatie cu restul populatiei nu ar strica . Santem in criza economica, si nu se vede luminita de la capatul tunelului ,Santeti o casta favorizata de clasa politica pe care ati servito cu brio pe la 10 August de ex.Salarii mari si rezultate putine, norma de hrana, contributivitate la bugetul de stat,,,,, iesitul la pensie pe la 45-50 de ani , ca sa nu mai vorbim de alte ciupeli. Cand v-ati angajat in politie gandeati ca numai drepturi grase aveti , Obligatiile le- ati uitat

  • Au norma de hrana,li se deconteaza chiria,li se deconteaza rata la casa,transportul,concediul de odihna ,li se da un spor de 75 % atunci cand un parinte nu poate sta acasa cu copiii,privatul ne trimite in somaj sau cu 75% undeva 9-10 milioane,dar nu iesim in strada.Rusineee

  • pai fa-te politist , cine nu te lasa ? da examen ! iar pt politisti mai cu frina trasa la amenzile cu purtatul mastilor incorect sau deloc.Face ce ati invatat in scoala ,munca de politist si nu paznic sau pindar pe la colturi si boscheti ca cei de la rutiera !Asta este menirea voastra ,preventia ,sanctionarea si pedepsirea infractorilor , asta daca vreti respectul comunitati.

  • pai fa-te politist , cine nu te lasa ? da examen ! iar pt politisti mai cu frina trasa la amenzile cu purtatul mastilor incorect sau deloc.Face-ti ce ati invatat in scoala ,munca de politist si nu paznic sau pindar pe la colturi si boscheti ca cei de la rutiera !Asta este menirea voastra ,preventia ,sanctionarea si pedepsirea infractorilor , asta daca vreti respectul comunitati.

  • Afara nu faceti nimic pt. salariu pe care al aveti RUSINE ….LA MUNCA….SPECIALILOR ….MANA IN MANA CU HOTI, CU VIOLATORI CU POLITICIENI ,,,,VOI SI TRADATORI DE LA SRI ALTE MUAELE…..CRIMINALILOR

Adauga un comentariu