International

Protest de amploare în Grecia. Peste 20 000 de manifestanţi şi 5 000 de poliţişti

Publicat: 18 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protest de amploare în Grecia. Peste 20 000 de manifestanţi şi 5 000 de poliţişti

Mii de manifestanți eleni, au participat duminică la tradiționalul marș național. Grecii au ieşit în stradă pentru a comemora protestele violente de la Universitatea Tehnică din Atena, din 1973. Protestele însă au degenerat, iar forţele de ordine au intervenit la faţa locului.

Autorităţile au fost prezenţi în stradă într-un număr impresionant. Miile de agenți au ieşit pentru a preveni eventualele conflicte de stradă. Cu toate acestea, circa 30 de oameni au fost reținuți, în special în cartierul Exarchia, lângă Universitate. De asemenea, au fost arestați 13 manifestanţi.

Fostul premier Alexis Tsipras, prezent la protest

În total au fost mobilizați 5 000 de agenţi ai poliţiei. Tactica forţelor de ordine a fost cea de a preîntâmpina protestele. Planul a dat roade până într-un punct deoarece au găsit protestatari care aveau ascunse pietre și pocnitori.

Violențele au luat amploare în nordul orașului Thessaloniki, unde au participat 10 000 de oameni. Mai multe autoturisme au fost incendiate, iar polițiștii au intervenit în forță. Zeci de oameni au fost reţinuţi şi arestați. În Atena, doi polițiști au suferit răni uşoare. Violențe au mai fost înregistrate și în alte orașe din Grecia.

Revolta de la Politehnica din Atena a avut loc în luna noiembrie a anului 1973. A fost ca o demonstrație populară masivă împotriva juntei militare din 1967-1974 din Grecia. Demonstrațiile au început la 14 noiembrie 1973, au escaladat într-o revoltă anti-junta. Finalul a fost marcat de vărsare de sânge în dimineața zilei de 17 noiembrie, după o serie de evenimente începute prin lovirea porților Politehnicii⁠ cu un tanc.

Data de 17 noiembrie este în prezent o sărbătoare națională în Grecia. Este marcată ca fiind zi nelucrătoare în toate unitățile de învățământ; se țin slujbe de comemorare și elevii merg la școală doar pentru acestea. În vreme ce unele școli și universități rămân închise. Locația centrală pentru comemorări este campusul Polytechneio⁠. Campusul este închis în ziua de 15 (ziua în care studenții au ocupat campusul în 1973).

Studenții și politicienii depun coroane de flori la un monument din Polytechneio pe care sunt scrise numele studenților de la Polytechneio uciși în timpul Rezistenței Grecești din anii 1940. Comemorarea zilei se încheie în mod tradițional cu o demonstrație care începe de la campusul Politehnic și se termină la ambasada Statelor Unite⁠. Revolta studenților este salutată de mulți ca un act curajos de rezistență împotriva dictaturii militare, și, prin urmare, ca simbol al rezistenței față de tiranie.

Adauga un comentariu