National

Protest în fața liceului „Gheorghe Șincai”. Sorin Cîmpeanu a venit să rezolve problema

Publicat: 12 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protest în fața liceului Gheorghe Șincai. Sorin Cîmpeanu a venit să rezolve problema
Protest la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”

Zeci de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” protestează în fața clădirii față de intenția de relocare a școlii.

Elevii și profesorii sunt nemulțumiți de faptul că Primăria sectorului 4 vrea să-i mute în altă locație, pentru că actuala clădire ar avea nevoie de reparații.

Primarul Daniel Băluță a anunțat anul trecut că liceul va intra într-un amplu proces de consolidare și modernizare, iar elevii vor fi mutați în clădirea fostului Colegiu Tehnic „Petru Rareș”.

„Trebuie umblat la structura clădirii, ori autorizația obținută de ei este pentru amenajare interioară și exterioară”, spunea Daniel Băluță.

„Nu au dat un termen pentru când vor începe lucrările având în vedere că suntem într-un litigiu încă. Primăria afirmă că vrea să consolideze fiindcă această clădire ar fi în risc seismic, deși ea nu apare în lista Primăriei Capitalei. Pentru a elimina riscul seismic, trebuie umblat la structura clădirii, ori autorizația obținută de ei este pentru amenajare interioară și exterioară, nu pentru modificarea structurii”, a declarat fosta directoare Silvia Mușătoiu.

În condițiile în care elevii și profesorii nu au fost de acord cu relocarea, primăria Sectorului 4 a solicitat instanței evacuarea liceului. Magistrații vor judeca cererea pe 16 februarie.

Sorin Cîmpeanu: „Credeți că eu sunt aici pentru politică sau pentru școală?”

Ministrul Educației a venit la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” pentru a discuta cu elevii, cadrele didactice și părinții elevilor de la colegiul bucureștean.

„ Credeți că eu sunt aici pentru politică sau pentru școală? Haideți să nu lăsăm să cadă victimă colaterală un colegiu. Sunt aici ca să dialogăm. Haideți să lăsăm invectivele. O școală înseamnă educație. Educația înseamnă dialog. Dialogul nu înseamnă agresivitate. Este de înțeles, s-au accentuat aceste tendințe conflictuale, însă, prin dialog, se pot rezolva lucrurile”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Nu va fi nicio relocare!“

Ministrul Educației a adăugat că în acest an școlar Colegiul Național „Gheorghe Șincai” nu va fi relocat.

„E important ca acest colegiu, la nivel de infrastructură, cadre didactice, elevi, trebuie să intre pe calea normală pentru un colegiu înființat acum mai bine de un secol. Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar! Elevii vor avea șansa să se pregătească în continuare pentru Bacalaureat”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Scrisoare trimisă lui Klaus Iohannis

Mai mulți părinți și o parte dintre profesori au transmis petiții luna trecută pentru a se opri relocarea solicitată de primăria Sectorului 4.

Atât părinții, cât și profesorii pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și acuză primăria condusă de Daniel Băluță de lipsă de transparență.

„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”,se  arată în scrisoarea deschisă transmisă președintelui României cei 26 de profesori semnatari.

Adauga un comentariu