Actualitate

Protest în faţa Ministerului Energiei. Zeci de angajaţi de la Alro Slatina au ieşit în stradă

Publicat: 20 ian. 2022
angajați ai ALRO Slatina la un protest
Compania ALRO Slatina va disponibiliza jumătate din angajați după explozia prețurilor la energie

Noi proteste de amploare în România. Zeci de angajați de la compania ALRO Slatina își strigă disperarea în stradă. Sindicaliștii din industria aluminiului manifestează la fereastra Ministerul Energiei, dar și în fața Guvernului față de creșterea prețurilor la energie, care a determinat societatea să își reducă activitatea.

Protestatarii sunt disperați și susţin că le este teamă că vor rămâne fără locuri de muncă. De precizat faptul că Alro Slatina este prima fabrică din țară care își reduce capacitatea de producție din cauza exploziei prețurilor la energie.

„Politicienii, în frunte cu Președintele, și-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa. Facturi de mii de lei se suprapun peste dispariția iminentă a zeci de mii de locuri de munca in anul 2022. Începutul l-au făcut ALRO și AZOMURES, dar vedem și covrigarii cu 4 angajați care au primit factură de 15.000 de lei lunar”, au mai spus sindicaliștii.

Reamintim faptul că tot din cauza costului mare al energiei electrice şi gaze naturale, combinatul Azomureș a oprit producția de îngrășăminte.

Protest al angajaţilor Alro Slatina. Preţurile mari la energie au scos oamenii în stradă

Protestul de amploare a fost generat de faptul că Alro Slatina este pusă pe butuci din cauza exploziei preţurilor la energie. Conducerea uzinei nu a putut cumpăra energie electrică, așa că începând din data de pe data de 11 ianuarie 2022 s-a trecut la închiderea cuvelor, asta deși a primit de la ministerul Energiei nu mai puţin de 396 de milioane de lei ajutor de stat pentru a face față crizei din energie.

În altă ordine de idei, o hală întreagă a fost închisă, iar până în la începutul lunii februarie circa 60 la sută din capacitatea de producție va fi oprită. De asemenea, capacitatea de producție o să scadă de la 200.000 de tone de aluminiu electrolitic la 80.000 de tone.

Aceasta scădere a producţiei constituie şi faptul că jumătate din cei 3.000 de angajați ai uzinei vor fi disponibilizaţi. Există acest risc, deși conducerea nu a adus în discuţie acest subiect în monentul de fată. Compania Alro Slatina face parte din grupul Vimetco, controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski.

Conducerea companiei își propune să-și construiască la Slatina o centrală de producție de energie pe bază de gaze naturale, pentru a dobândi independență din punct de vedere energetic.

„Alro SA, cel mai mare consumator de energie electrică din România, ia în considerare posibilitatea dezvoltării de capacități independente de producere a energiei electrice. Pentru a putea participa la unul din viitoarele programe guvernamentale sau europene de susținere a înfințării de capacități noi de producție de energie electrică și pentru desfășurarea legală a activității de producere de energie electrică, societățile trebuie să aibă în obiectul de activitate din Actul Constitutiv codul CAEN privind producția de energie electrică (cod CAEN 3511)”, a transmis Alro.

 
Adauga un comentariu