Astăzi, 16 mai 2021, aproximativ 50 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii din municipiul Iaşi. Aceştia au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva obligativităţii vaccinării anti – Covid – 19.
Pichetarea este una paşnică, însă mai multe echipaje de jandarmi şi poliţie s-au deplasat la faţa locului pentru a evita eventuale evenimente nefericite.
La Iaşi sosesc alte doze de vaccin
Mâine, 17 mai 2021, în judeţul Iaşi se vor aduce 70.200 de doze de la compania Pfizer BioNTech. La nivelul ţării se vor aduce 697.320 de doze împotriva Covid-19. Serurile de vaccinare vor ajunge pe aeroportuirile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Vaccinurile sunt transportate în siguranţă în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.
Cum vor fi distribuite cele aproximativ 700.000 de doze de vaccin:
Centrul Național de Stocare București: 241.020 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 81.900 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 81.900 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 81.900 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 70.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iași: 70.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 70.200 doze.
Maraton de vaccinare la UMF Iaşi
În judeţul Iaşi maratoanele de vaccinare sunt pe drumul cel bun, în acest weekend la centrul de imunizare din cadrul Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popă” s-au vaccinat peste 3.000 de persoane. La centrul de vaccinare ieşenii se pot imuniza cu serul Pfizer, acesta fiind al doilea weekend consecutiv în care se desfăşoară o astfel de activitate.
La maratoanele de vaccinare se pot imuniza doar persoanele care depăşesc vârsta de 16 ani, iar cei care încă sunt minori trebuie să aibă acordul părinţilor. Sediul de la UMF a început vineri, 14 mai 2021 la ora 16:00 şi se va încheia luni, 17 mai 2021 la ora 08:00. În acest maraton sunt implicaţi 1.000 de medici, asistenţi medicali, studenţi şi personal administrativ.
Grigore Mihailof: „Am două ore de când aștept”
La maratonul de vaccinare de la UMF, o familie din Republica Moldova s-a pus la coadă pentru a aştepta să se imunizeze.
“Am două ore de când aștept, pentru că nu am știut că începe la 4. Eram cu familia în trecere prin Iași și am auzit de acest loc unde ne putem vaccina fără programare și am ales să venim. La noi în Moldova nu avem acest ser și am zis să facem asta acum! Cu această ocazie ne imunizam și nu mai stăm nici în carantină la întoarcerea în țara”, a declarat Grigore Mihailof, cetățean din Republica Moldova.
Maratonul din judeţul Iaşi, va dura 3 zile, iar între orele 14:00 – 15:00 şi 18:00 – 19:00, vor fi prezente pe Esplanada Universității și recitaluri instrumentale, concerte corale, momente coregrafice și piese de teatru, sub egida Ateneului Național Iași.
„Administrarea vaccinului induce o imunitate care este de zece ori mai eficientă decât infecția naturală. Din acest motiv, vaccinul este singura noastră modalitate de răspuns la această pandemie. Pandemia este în acest moment o partidă de șah pe care o jucăm cu virusul. Noi putem să producem imunizarea cât mai rapidă și cât mai eficientă, iar virusul va produce variante care sunt din ce în ce mai patogene, din ce în ce mai transmisibile, care pot evolua într-un mod absolut surprinzător. Din acest motiv este absolut necesar să producem imunitatea unui număr foarte mare de persoane, într-un timp foarte scurt, prin vaccin. Avem opțiunea de a răspunde acestor campanii de vaccinare sau, dacă nu, avem opțiunea de a continua epidemia, toate restricțiile, de a păstra toate lucrurile pe care în momentul de față nu le acceptăm cu foarte mare ușurință, pentru că în această partidă de șah pe care o jucăm cu virusul nu este posibilă remiză. Așa încât vă rog să participați în număr cât mai mare la maratonul de vaccinare al UMF Iași”, a transmis, într-un mesaj de susținere a maratonului de vaccinare, prof. univ. dr. Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh.