Protest la Ambasada României din Chișinău, după ce Ciolacu a spus că nu există moldoveni, doar români

Protest la Ambasada României din Chișinău, după ce Ciolacu a spus că nu există moldoveni, doar români

16 mai 2024, 21:20,
BZI.ro, în Actualitate

Reprezentanţii blocului politic „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor, au organizat joi un protest în faţa Ambasadei României la Chişinău, protestând faţă de o declaraţie a premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.

Colegii lui Ilan Şor din blocul „Victorie” au mers la Ambasada României cu pancarte pe care scria „Moldova, moldoveni, moldoveneşte”, „Ruşine” şi „Ambasadorul, la răspundere”, scrie NewsMaker, care precizează că a solicitat un comentariu din partea misiunii diplomatice, însă deocamdată nu a primit un răspuns.

Blocul „Victorie”, a cărui creare a fost anunţată luna trecută la Moscova, precum şi Partidul Socialiştilor (PSRM) au criticat vehement declaraţia premierului României Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”. PSRM a calificat spusele prim-ministrului român drept o „declaraţie anti-moldovenească” şi o „insultă”. De asemenea, PSRM se declară revoltat că autorităţile moldovene nu reacţionează la astfel de afirmaţii.

Socialiștii spun că sunt indignați de vorbele lui Ciolacu

„Partidul Socialiştilor îşi exprimă indignarea faţă de noul discurs anti-moldovenesc al premierului român Marcel Ciolacu, care a insultat repetat ţara noastră şi cetăţenii săi negând existenţa poporului moldovenesc şi a limbii moldoveneşti. (…) Considerăm de datoria noastră să-i amintim d-lui Ciolacu că Moldova a existat cu 400 de ani înainte de crearea României, iar referinţele la limba moldovenească originală sunt cunoscute cel puţin din secolul al XVII-lea. Poporul moldovean nu a renunţat şi nu va renunţa la identitatea sa naţională şi la limba sa, oricât de mult şi-ar dori liderii unor state vecine”, se arată într-o declaraţie a PSRM, care susţine o teză îmbrăţişată, de altfel, şi de Moscova.

Şi oligarhul fugar Ilan Şor, care a fost condamnat în lipsă, pentru fraudă, la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, şi-a exprimat opinia faţă de remarcile premierului român, folosindu-se de prilej pentru a o ataca pe preşedinta Maia Sandu şi a o acuza că se pregăteşte să cedeze României suveranitatea ţării.

„Maia Sandu face tot posibilul să pregătească terenul pentru anexare: promovează limba română, umple ţara cu „experţi” români, întâmpină soldaţi străini cu pâine şi sare. Bineînţeles, Ciolacu crede că ea este „singura soluţie democratică pentru Moldova”. Numai că „democraţia” ei înseamnă renunţarea noastră completă la independenţă şi suveranitate în favoarea României”, a scris Ilan Şor pe o reţea de social media.

Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români”

Reacţiile vin după ce prim-ministrul României Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 că „Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova”. Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”, a punctat Marcel Ciolacu.

Într-un interviu acordat unui jurnalist rus, Maia Sandu a răspuns la întrebarea dacă este în favoarea unirii cu România, reaminteşte NewsMaker.

„Cred că cel mai bun şi realist lucru pentru Republica Moldova este să devină membră a Uniunii Europene. Atunci nu vom mai avea graniţe nici cu România, nici cu alte ţări europene”, a spus Sandu. Întrebată dacă ar vota în favoarea uniri cu România la un eventual referendum pe marginea subiectului, preşedinta Sandu a evitat un răspuns direct spunând: „Urmează să avem un referendum privind integrarea europeană. Le-am promis oamenilor acest lucru şi voi face ceea ce am promis”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *