Angajaţii din Aparatul de lucru al Guvernului au declanşat un nou protest spontan, joi, 16 mai, începând cu ora 1500, prin întreruperea pentru o oră a programului de lucru. Aceștia vor intra în grevă japoneză, începând de vineri, 17 mai, după ce premierul Ciolacu le-a refuzat creșterea cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității salariale față de alți angajați din administrația publică.
„Acesta este al doilea protest spontan prin care angajaţii Guvernului României îşi manifestă nemulţumirea faţă de modul în care conducerea instituţiei promovează o politică salarială discriminatorie în raport cu alte instituţii aflate în subordine sau coordonare.
Atragem atenţia că orice demers sau tentativă de intimidare a salariaţilor care participă la acest protest vor fi tratate de către organizaţia noastră cu maximă celeritate, vor fi sesisate toate instituţiile abilitate să protejeze dreptul constituţional al salariatului de a protesta, inclusiv instituţii europene”, se arată într-un comunicat al Sindicatului angalaților din Guvern.
Grevă japoneză, începând de vineri, după refuzul lui Ciolacu de a le crește salariile
Angajații aparatului de lucru al Guvernului vor intra în grevă japoneză, începând de vineri, 17 mai, după ce premierul Ciolacu le-a refuzat creșterea cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității salariale față de alți angajați din administrația publică.
„Salariile noastre n-au mai fost majorate de aproape un deceniu. Întrebați la SGG câți oameni le-au plecat. Este un exod”, a declarat pentru HotNews.ro Noni-Emil Iordache, președintele Sindicatului.
„Prin memoriul înregistrat la Cabinetul Prim-ministrului cu nr. 5/2739 din 20.03.2024, angajaţii din Aparatul de lucru al Guvernului României au adus la cunoștința Prim-ministrului României, Șefului Cancelariei Prim-ministrului și Secretarului general al Guvernului o nedreptate care persistă de aproape un deceniu: discriminarea din punct de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din sectorul de activitate „Administraţie Publică”.
Subliniem faptul că toți angajații din Aparatul de lucru al Guvernului își desfășoară activitatea cu dedicație și înțelepciune, și manifestă, de fiecare dată, disponibilitate și maturitate cu privire la restricțiile financiar-bugetare.
Astfel cum a fost menționat în memoriul depus, veniturile salariale ale angajaților din Aparatul de lucru al Guvernului (Cancelaria Prim-ministrului, Corpul de control al Prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Luptă Antifraudă – DLAF, Agenția Națională pentru Achiziții Publice) nu au fost majorate vreme îndelungată, spre deosebire de alte instituții, unele direct subordonate Secretariatului General al Guvernului”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Sindicatul angajaților Guvernului.
Aproximativ 460 de angajați i-au cerut lui Ciolacu creșterea cu 30% a salariului de bază
În memoriul către premierul Ciolacu, aceștia au solicitat o majorare cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității și a discriminării din punct de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din sectorul de activitate „Administraţie Publică”.
„Memoriul a fost semnat de cca. 460 de angajați. Media salariilor în aparatul de lucru al Guvernului este de circa 5.000 de lei net.
Salariile noastre nu au fost majorate de cca 1 deceniu. Mă refer strict la Aparatul de lucru al Guvernului. Pentru toți bugetarii s-a dat majorare de 5% în decembrie 2023.
Întrebați la SGG câți oameni le-au plecat. Este un exod”, a declarat pentru HotNews.ro Noni-Emil Iordache, președintele Sindicatului.
În lipsa acordării majorării salariale solicitate, Sindicatul a anunțat miercuri că „începând cu 17 mai, salariații din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului vor fi ȋn grevă japoneză, fără afectarea timpului de muncă, cu ȋnsemne specifice: banderole albe şi anunțuri pe birouri/ ușa birourilor”.
„Menționăm faptul că greva japoneză se va desfășura până la soluționarea revendicării angajaților din Aparatul de lucru al Guvernului.
Reafirmăm deschiderea onestă spre dialog și identificarea unei soluții pentru a debloca situația actuală și precizăm că acest demers este unul firesc, de vreme ce, în urma negocierilor repetate, nu s-a ajuns la un rezultat satisfăcător pentru ambele părți”, se mai precizează în comunicatul Sindicatului.
Zeci de angajați ai Guvernului au protestat luni în fața Palatului Victoria
Amintim că zeci de angajați ai aparatului de lucru al Guvernului au declanșat luni, 13 mai, un protest spontan în fața Palatului Victoria, solicitând salarii mai mari și eliminarea discriminării salariale la nivelul administrației publice centrale.
Potrivit protestatarilor, media salariilor este între 5.000 de lei și maxim 6500 de lei după 25 de ani vechime, principala nemulțumire fiind că unii angajați din instituții subordonate au salarii mai mari decât angajații din aparatul central al Guvernului.