International

Proteste de amploare la Paris, înainte de intrarea în carantină – FOTO / VIDEO

Publicat: 30 oct. 2020

Proteste de amploare la Paris au avut loc aseară înainte de intrarea în carantină. Capitala Franței a fost cuprinsă de proteste, iar traficul a fost infernal pe principalele bulevarde în ultimele ore de dinaintea instaurării carantinei de tip lockdown.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat măsuri de restricție de tipul lockdown care încep cu vineri, la ora 00:00, iar cetățenii s-au grăbit să își facă provizii pentru primele 4 săptămâni menționate deocamdată.

Proteste de amploare la Paris și în marile orașe franceze

Vestea intrării în carantină a stârnit furia a mii de parizieni, care au ieșit în stradă să protesteze față de carantina impusă de la centru. Sursele din presa națională transmit că orașe mari precum Nisa, Toulouse sau Nantes sunt și ele sufocate de manifestații de stradă împotriva închiderii țării.

Traficul a fost și el paralizat de oamenii care au căutat să părăsească cel mai mare oraș al Franței odată cu instituirea măsurilor de urgență.

Carantină în Franța, începând de astăzi

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că începând de vineri, 30 octombrie, va fi reinstituită carantina generală, în contextul numărului mare de cazuri de coronavirus, deşi şcolile vor rămâne deschise.

„Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise”, a declarat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron: „Responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii“

Președintele Franței declară că noul coronavirus circulă în țară fără oprire și a trebuit instituită o astfel de măsură, pentru stoparea creșterii numărului de cazuri.

„Deşi eforturile făcute au fost utile, luciditatea ne cere să admitem că nu sunt suficiente. Virusul circulă în Franţa la o viteză pe care nu au putut-o anticipa nici măcar cele mai pesimiste previziuni. (…) La fel ca vecinii noştri, suntem afectaţi profund de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câştige forţă pe măsură ce se apropie iarna. Suntem surprinşi toţi în Europa de evoluţia virusului. În acest context, responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii şi o asum, în pofida polemicilor”, a declarat Emmanuel Macron, conform publicaţiilor Le Monde şi Le Figaro.

Franța, lovită de atacuri teroriste

Un atacator înarmat cu un cuţit a ucis joi trei persoane, inclusiv o femeie care a fost decapitată, la o biserică din Nisa, oraş din sudul Franţei, a informat poliţia, într-un incident descris de primarul oraşului de la Marea Mediterană, Christian Estrosi, drept terorism.

Un bărbat a fost împușcat mortal în Montfavet, lângă orașul Avignon din sudul Franței, după ce a amenințat poliția cu o armă de mână. Un gardian a fost atacat în afara consulatului francez din Jeddah în Arabia Saudită. Un suspect a fost arestat, iar gardianul dus la spital.

 

Adauga un comentariu