International

Proteste masive la Berlin contra măsurilor anti-COVID-19

Publicat: 29 aug. 2020
protest berlin
protest berlin

Câteva mii de opozanţi ai măştii de protecţie şi restricţiilor din cauza pandemiei covid-19 defilează din nou, sâmbătă, la Berlin, în contextul unei intensificări a epidemiei în Germania.

Intitulat ”Sărbătoarea libertăţii şi păcii”, evenimentul la care sunt aşteptaţi 22.000 de participanţi – care adună ”liber-gânditori”, activişti împotriva vaccinurilor, conspiraţionişti şi simpatizanţi ai extremei drepte – este al doilea în decurs de o lună şi îngrijorează autorităţile.

O mulţime foarte pestriţă, de toate vârstele, inclusiv familii cu copii, s-au adunat sâmbătă dimineaţa în jurul emblematicei Porţi Brandenburgice, punctul de plecare al manifestaţiei, care a început la ora 9.00 GMT (12.00, ora României).

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat vineri seară că pandemia Covid-19 probabil se va agrava în lunile următoare şi că doar un vaccin ar permite o revenire la normal, relatează Reuters. ”Ştim doar puţine lucruri despre virus şi caracteristicile sale. De fiecare dată când învăţăm ceva, trebuie să luăm noi măsuri. va fi un proces continuu”, subliniază ea.
3.000 de poliţişti

Aproximativ 3.000 de poliţişti se aflau la faţa locului.

”Eu nu sunt un simpatizant al extremie drepte, sunt aici pentru a ne apăra libertăţile fundamentale”, ţine să precizeze Stefan, un berlinez în vârstă de 43 de ani, ras în cap şi purtând un tricou gri cu inscripţia albă ”Gândeşte, asta ajută!”.

”Suntem aici pentru a spune că ”trebuie să fii atent!”, Criza coronavirusului sau nu, trebuie să ne apărăm libertăţile”, declară pentru AFP Christina Holz, o studentă în vârstă de 22 de ani, care poartă un tricou cu un mesaj care cere eliberarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, deţinut în Regatul Unit.

Muncipalitatea capitalei germane a interzis mai întâi, miercuri, manifestaţia, din ”motive de sănătate publică”, care ţin în opinia sa se imposibilitatea respectării distanţării de 1,5 metri între manifestanţi.

Însă un tribunal administrativ, sesizat de organizatori, le-a dat dreptate vineri.

Organizatorii manifestaţiei se obligă ca o distanţă minimă să fie respectată între manifestanţi. Purtarea măştii de protecţie nu este, în schimb, obligatorie.

Adauga un comentariu