Local

Protestele angajaților ONRI continuă. Mai mulți artiști s-au adunat în Piața Unirii – VIDEO

Publicat: 02 dec. 2020
Proteste în Piața Unirii a Municipiului Iași

Miercuri, 2 decembrie 2020, o nouă zi de proteste a angajaților Operei Naționale Române din Iași. Mai mulți artiști s-au adunat în Piața Unirii a Municipiului Iași și scandează demisia managerului instituției de cultură, Beatrice Rancea.

„La mulţi ani, români! La mulţi ani, România. Suntem în Piaţa Unirii. Este 2 decembrie 2020. Protestăm din data de 4 octombrie 2020 pentru demiterea managerului Rancea. Demisia nici vorbă de aşa ceva. Vreau să aduc la cunoştinţă ultimul abuz săvârşit de acest manager odios. Un coleg de-al nostru care de 5 ani de zile este dus cu contracte de colaborare, obligat să facă PFA şi aşa mai departe a fost anunţat ieri că nu i se va mai prelungi contractul pe nişte motive inventate.

O să căutăm oficial să primim răspunsuri, să vedem dacă este un caz singular sau s-a întâmplat aşa cu mai multe persoane. Din câte ştiu, faptul că în primul rând fratele, soţia şi cumnata lui sunt colegi de-ai noştri, parte din sindicatul ARTIS Moldova. Aşa se procedează la Opera din Iaşi, răzbunări pe familie.

Nicio problemă doamna manager Rancea, toate aceste lucruri se contabilizează şi se observă şi cum am spus şi într-o emisiune, tot întâmplător aţi ales dată de 1 decembrie. Faceţi ritualuri? De ce alegeţi sărbători să anunţaţi oamenii că-i concediaţi, chemaţi în comisii de disciplină, nu le mai prelungiţi contractul şi altele.

Am primit încă o reacţie, de la o persoane pe care nu o cunoaştem, dar vrea să facă ceva pentru Iaşi. În rest, nu îi interesează soarta artiştilor ieşeni, nu îi interesează cultură. În concluzii sunt 142 de nereguli. Noi dacă am fi călcat regulamentul intern cum ar fi fost? Nu mai vorbim de natura faptelor de altă speţă. Vorbim de linia administrativă, care managerul Rancea coordonează dezastruos.

80.000 de euro pentru un artist? Nici la Viena nu sunt plătiţi banii ăştia. Cum justifica aceasta banii din buzunarul statului? Gravele erori administrative trebuie reparate şi trase la răspundere. Curaj să protesteze îl au doar câţiva. Managerul este susţinut de cei de sus, că altfel ar fi fost demis. Cei care au cumul de funcţii sau alte privilegii nu vor spune că este rău la Operă. Marea majoritatea ştiu care este realitate la ONRI, ca şi în România.

În momentul de fată avem de-a face cu o suprimare a problemelor din spaţiul public din Iaşi. Televiziunile naţionale nu difuzează problemele din Iaşi. Oamenii de stat o ţin în braţe pe doamna Rancea. Vi se pare normal? Acum vor alegeri. Asta e democraţie şi exprimare liberă? Suntem marginalizaţi, uitaţi ce permite PNL să se întâmple. Nici secretarul de stat al culturii din Iaşi nu a expus nicio soluţie la protestele noastre.

Managerul a defăimat imaginea instituţiei constant prin fapte administrative”, a declarat Marius Aftaragaci, liderul sindicatului angajaților ONRI.

Comentarii
 • Stimate domn Aftaragaci,

  Din pacate asa cum subliniezi in comentariul tau, dna. Rancea are sustinere de sus, asa cum stii cu siguranta CURVELE se sprijina intre ele, nu se dau in GAT, ele iau in GAT. Stimabila dna. Rancea, nou membru PNL dar cu LARGA EXPERIENTA DE VIATA ( la Hotel LIDO Bucuresti in perioada impuscatului si dupa ) se inscrie in linia ( echipa ) CURVELOR politice cu dna. Turcan, vechi membru PNL care ii impartaseste din SECRETELE SUPRAVETUIRII in NOUA POLITICA DE CADRE, cu merite CE NU POT FII CONTESTATE, PROFESIONISTE DIN TOATE PARTILE. Stii cum se spune ” UNDE-I UNA NU-I PUTERE, UNDE-S DOUA PUTEREA CRESTE SI DUSMANU NU DOVEDESTE ”
  Sa nu uiti vechea zicala ” Gura bate curul ” dar in aceasta perioada de maxima efervescenta a curentului de schimbare ” Curu bate gura ” este mai actuala.

 • Ca simplu privitor,al multor fapte penibile in care este implicata d-na Rancea,ma intreb de ce mai sta aceasta individa pe functie?Oare dupa ce se vor finaliza alegerile,se vor rezolva problemele in favoarea sa,tinand cont ca a devenit membra(un fel de …)PNL?

 • Da PNL va castiga si Rancea va ramane, cine nu ii place sa plece. Vedeti nenumaratele cazuri de schimbari sefi de institutii!
  #ciocul mic PNL e la putere!!!
  Nici pe vremea Psd nu a fost data jos, deci EAVRAMANE, voi PLECATI!!
  # DNA, DIICOT,,, nu vede, ei vad gainarii!
  Asta e romania, politicul dicteaza!

 • Pentru PNL=PDL aveti mare dreptate. Uitati-va si la Palatul Culturii, o parvenita ilustra care a distrus institutia dar este tinuta in functie indiferent ce partid este la putere. Dna șpagă, bătrână mafie si domnișoara securitate si-au dat mâna în a susține aceste nulități, cu grave devieri de comportament, adevărate cominterniste staliniste care confundă proprietatea statului cu cea privată. In aceeasi vina intra si subsefii care tac malc, se complac in aceasta mediocritate, ei înșiși nefiind in stare sa-si depășească condiția de pres al acestor „doamne” ale inculturii ieșene. Sa auzim de bine si pace tuturor.

 • PNL =PDL si PRIVITOR,,,,,,,,, NU MAI votati partidele mari, nu mai votati PSD, PNL PMP aratatile ca nu sunteti prosti si usor de manipulat.
  #datile o lectie
  Votati partide mici unde nunsunt VECHII politicieni, DOAR ASA se schimba ce

 • @Pentru ei exact asta este și intenția mea. PNL PSD Usr plus, pro Romania și pmp sunt excluse de la vot de mine, toată familia mea și chiar de toți pe care eu ii cunosc . Furia și dezamăgirea sunt extreme și nu vor mai primi atenția noastră.

Adauga un comentariu