International

Protestul din Chile încheiat! Constituția se va modifica

Publicat: 11 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protestul din Chile încheiat Constituția se va modifica

Una din revendicările protestatarilor din ultimele 3 săptămâni, a fost acceptată de către guvernul din Santiago. Constituţia Republicii Chile va fi modificată, acordul a fost anunţat duminică.

„Apreciem că este o sarcină care trebuie îndeplinită cu gândul la ţară”, a declarat ministrul de interne, Gonzalo Blumel.

Anunţul a fost publicat după reuniunea preşedintelui chilian Sebastian Pinera cu liderii partidelor de dreapta şi centru-dreapta care se arătaseră reticenţi faţă de amendamentele la Constituţia moştenită de la dictatura generalului Augusto Pinochet din perioada 1973-1990.

Blumel a apreciat că formula optimă pentru reformă este convocarea unei adunări constituante bazate pe „o largă participare a populaţiei”, urmată de un referendum pentru ratificare.

Protestul a înregistrat 24 de zile de manifestaţii. În acest timp de multe ori situaţia a degenerat şi s-au înregistrat violențe. Aşadar, mişcarea populară din Chile şi adoptarea unei noi Constituţii sunt sprijinite. În urma unor sondaje realizate, 75% din cetăţeni susţin aceste modificări.

Din anul 1980 este în vigoare Constituţia chiliană actuală. Mai apoi, s-au adus peste 200 de amendamente ce conţin 40 de articole. Şeful statului a susţinut că proiectul de modificare a legii fundamentale este deja pregătit.

Printre modificările luate în considerare se numără „o definiţie mai bună ale drepturilor individuale şi modalităţile de a impune respectarea acestora”, precum şi precizarea obligaţiilor statului şi stabilirea unor mecanisme mai bune pentru participarea cetăţenilor, a precizat preşedintele.

La câteva zile după ce Pinera a ajuns la putere în martie 2018, guvernul de la Santiago a anunţat nepermiterea dezbaterii proiectului de lege. Acesta a fost trimis Congresului de fosta preşedintă, socialista Michelle Bachelet, în vederea modificării Constituţiei. Proiectul făcea referire la inviolabilitatea drepturilor omului, drepturile la sănătate şi educaţie şi egalitatea salarială între bărbaţi şi femei.

Protestele din Chile au izbucnit pe data de 18 octombrie, fiind declanşate de creşterea preţului biletelor de metrou. Violenţele s-au soldat cu circa 20 de morţi şi aproximativ 1000 de răniţi. Manifestanţii au condamnat inegalităţile sociale legate de educaţie, sănătate şi pensii; unii au cerut şi convocarea unei adunări constituante.

Adauga un comentariu