Stiri si curiozitati

Psaltirea Catisma 1. Cum să te alături corului îngeresc prin rugăciune

Publicat: 26 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Psaltirea Catisma 1. Cum să te alături corului îngeresc prin rugăciune
În orice caz, beneficiul duhovnicesc al citirii psalmilor constă în aducerea de roade duhovnicești

Multe persoane încep rugăciunea prin citirea din Psaltirea Catisma 1. Psalmii sunt o colecție de cele mai vechi scrieri liturgice, compilate în diferite perioade de către diferite persoane, dar scrise în principiu de regele și profetul David din Vechiul Testament. Judecând după faptul că această carte este în primul rând o carte liturgică, utilitatea ei constă în posibilitatea unei comuniuni de rugăciuni cât mai apropiate și mai vii cu Dumnezeu.

Scopul acestei comuniuni este sfințirea noastră și împărtășirea din bunătatea lui Dumnezeu. Pe lângă utilizarea sa liturgică, există o veche tradiție ortodoxă de a citi această mare carte acasă. În orice caz, beneficiul duhovnicesc al citirii psalmilor constă în aducerea de roade duhovnicești, care sunt dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, bunătatea, mila, credincioșia, blândețea și stăpânirea de sine. Toate acestea sunt daruri ale Duhului Sfânt, însă ele sunt date celor care Îl caută pe Dumnezeu. Astfel, citirea Psalmilor, pe de o parte, servește ca o mărturisire a căutării noastre, iar pe de altă parte, ne ajută în căutarea noastră. Aceasta pentru că psalmistul David s-a remarcat prin aspirația sa extremă, totală, către Dumnezeu.

psaltirea pe o masa deschisa langa lumanari aprinse si icoane
În total, rugăciunea conține 8 Psalmi

Psaltirea Catisma 1. Cum se citește ruga către Duhul Sfânt

Atunci când citim Psalmii, împreună cu acest mare om și cu noi înșine, în ciuda tuturor păcatelor, necazurilor și dificultăților noastre, ne ridicăm și noi inimile cu speranța că Domnul nu ne va abandona. Astfel, prin rugăciunile sfântului, care a cunoscut și el dificultățile rătăcirilor pământești, ne va da hotărârea de a ne strădui neobosit și zilnic spre Domnul și de a ne încrede în El.

Iar despre faptul că Domnul nu-l abandonează niciodată pe omul care are o astfel de inimă înfrântă și care lucrează în consecință, găsim multe dovezi și în Psalmi, unde David îi mulțumește mereu Domnului. Acesta este recunoscător Duhului Sfânt că în toate împrejurările dificile și periculoase ale vieții nu-l abandonează pe robul Său, oferindu-i multe haruri și binefaceri. Printre care, în primul rând, chiar posibilitatea unei comuniuni cât mai strânse și mai vii cu Dumnezeu. Pentru a crea această comuniune poți începe prin citirea Psaltirii. Aceasta începe cu psalmul 1 al lui David:

psaltirea pe o masa deschisa langa lumanari aprinse
Astfel, citirea Psalmilor, pe de o parte, servește ca o mărturisire a căutării noastre

„Fericit bărbatul, care n‑a umblat în sfatul necredincioșilor și în calea păcătoșilor nu a stat și pe scaunul hulitorilor n‑a șezut. Ci în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta ziua și noaptea. Și va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa și frunza lui nu va cădea și toate câte va face vor spori.”

Câți Psalmi are prima Psaltire? Cum închei rugăciunea adresată lui Dumnezeu

Psaltirea Catisma întâi începe cu primul psalm, fiind urmată de cel de al doilea. În total, rugăciunea conține 8 Psalmi. Aceștia trebuie citiți rând pe rând până la Cea dintâi Catismă. Rugăciunea începe cu adresarea către Dumnezeu, Preasfânta Treime și Tatăl nostru, fiind urmată de tropoare.

„Întru fărădelegi fiind zămislit, eu, păcătosul, nu cutez a căuta la înălțimea cerului; dar, îndrăznind către iubirea Ta de oameni, strig Ție: Dumnezeule, milostiv fii mie și mă mântuiește! De vreme ce dreptul abia se mântuiește, cum mă voi arăta eu, păcătosul, cel ce nu am purtat greutatea și zăduful zilei? Ci numără‑mă, Dumnezeule, cu cei din ceasul al unsprezecelea și mă mântuiește!Slavă… „

psaltirea pe o masa deschisa langa lumanari aprinse
Judecând după faptul că această carte este în primul rând o carte liturgică, utilitatea ei constă în posibilitatea unei comuniuni de rugăciuni

După ce se citește toate tropoarele, rugăciunea încheie cu „Doamne miluiește” care trebuie zis de 40 de ori. De asemenea, nu uita să citești și rugăciunea de încheiere care este una dintre cele mai puternici rugi adresate puterilor cerești. Aceasta este rugăciunea prin care poți cere ajutorul Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului sau oricărui Sfânt dorești.

„Stăpâne atotputernice și necuprins, Putere începătoare de lumină și nepătrunsă, Părintele Ființei celei ipostatice și Purcezătorul Duhului Tău Celui de o putere, Care pentru îndurările milostivirii și pentru negrăita bunătate nu ai trecut cu vederea firea omenească cea cuprinsă de întunericul păcatului, ci dumnezeieștile lumini ale sfintelor Tale învățături le‑ai strălucit în lume mai întâi prin lege și prin proroci.”

Citirea din Psaltirea Catisma 1îți oferă o stare de spirit specială. Când cineva este cufundat în aceste vorbe, este ca și cum ar primi harul îngeresc. Știm că îngerii stau mereu în fața tronului lui Dumnezeu și cântă numele Lui minunat. Și de fiecare dată când un creștin ortodox, adult sau copil, deschide Psaltirea și începe să se roage, se alătură corului îngeresc.

psaltirea deschisa
Scopul acestei comuniuni este sfințirea noastră și împărtășirea din bunătatea lui Dumnezeu
Adauga un comentariu