Actualitate

PSD, PNL, UDMR şi Minorităţile, întâlnire la Parlament. Marcel Ciolacu: „Sper că astăzi să terminăm programul de guvernare” – VIDEO

Publicat: 16 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
PSD PNL UDMR şi Minorităţile întâlnire la Parlament. Marcel Ciolacu Sper că astăzi să terminăm programul de guvernare - VIDEO
Marcel Ciolacu a precizat că negocierile se mai poartă pe capitolele finanțe, dar și pe justiție

Marcel Ciolacu, liderul social – democraților, a transmis astăzi, 16 noiembrie 2021, faptul că deja se poartă discuții despre optimizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Președintele Partidului Social Democrat a menționat și ultimele detalii despre negocierile pentru formarea noului Guvern.

„La ora 13.00 avem o întâlnire la Parlament, cu PNL, UDMR și Minoritățile. Astăzi sper ca împreună cu ceilalți să terminăm programul de guvernare”, a transmis Marcel Ciolacu.

Interpelat dacă există discuția ca el să devină premier, Marcel Ciolacu a răspuns: „Nu am avut această discuție”. Șeful social – democraților a mai precizat faptul că nu a avut nicio discuție cu președintele României, Klaus Werner Iohannis, iar eventuale întâlniri cu acesta sunt la latitudinea șefului de la Cotroceni.

„Momentan PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru, dar sunt ferm convins că vom face acest lucru”, a explicat Ciolacu.

PSD poartă discuții cu PNL despre PNRR

Marcel Ciolacu a precizat că negocierile se mai poartă pe capitolele finanțe, dar și pe justiție, unde Partidul Social Democrat dorește să „lase specialiștii să găsească soluțiile cele mai bune, astfel încât să nu mai avem MCV”.

„O să optimizăm PNRR. Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare, vom face o deplasare la Bruxelles pentru a discuta punctual. Deja europarlamentarii, atât de la PSD, cât și de la PNL, discută cu reprezentații UE despre optimizarea acestui PNRR”, a mai explicat Marcel Ciolacu.

Rotaţia funcţiei de prim-ministru între PSD şi PNL

Ieri, 15 noiembrie 2021, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat au căzut de comun acord cu privire la varianta rotaţiei funcţiei de prim-ministru.

Liberalii au impus condiţia de a fi primul premier de la PNL, însă social democraţii accepta doar dacă acesta nu va fi Florin Cîțu.

Mai mult decât atât, politicienii au anunţat că discuţiile sunt aproape finalizate, iar până la finalul săptămânii noul Guvern va fi conturat, urmând ca votul să fie săptămâna următoare.

Klaus Iohannis va desemna premierul

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, aşteaptă de la cele trei formaţiuni politice propunerile de premier şi structura noului Cabinet, urmând ca mai apoi să fie desemnat noul candidat.

Membrii PNL susţin faptul că la consultările de la Cotroceni, partidele pot merge cu mai multe variante de premier, iar preşedintele Iohannis este cel care va decide pe cine va desemna.

În împărţirea portofoliilor se va merge pe domenii, iar liberalii nu vor să renunţe nici la Finanţe, nici la Educaţie, Sănătate, Apărare, Energie, Transporturi. Cele două mari partide îşi vor împărţi ministerele în funcţie de importanţa lor, primele cele avizatoare, Justiţie cu Finanţe, apoi cele de forţă, Apărare cu Interne, economice, muncă, cultură, etc.

Potrivit planurilor PNL, se doreşte ca până la sfârşitul săptămânii, noul Guvern să fie finalizat, iar audierile şi votul în plenul comun, cel târziu săptămâna viitoare.

Adauga un comentariu