National

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a vorbit despre crimele cumplite de la Onești

Publicat: 02 mart. 2021
Psihologul criminalist Tudorel Butoi

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a explicat, marți, în cadrul emisiunii Subiectiv, la Antena 3, care au fost pașii greșiți care au dus la cumplitele crime de la Onești: „Îi ofereai nebunului medierea cu un judecător, cu un avocat, cu un expert, o compensație în bani, cu condiția să elibereze oamenii.”

„Se remarcă faptul că s-a glisat de la negociere la confruntare armată. N-am vorbit de negociere? N-a spus ăla că i-a luat apartamentul, că e nedreptățit, că vrea recompensă și că vea să negocieze.”, au fost întrebările puse de psihologul Tudorel Butoi.

„Păi în secunda doi ești la ușa omului cu reprezentanții de la firma aceea cu care se află omul în litigiu, cu geantă cu banii și stați de vorbă.

Nu trebuie să ne împușcăm și să ne omoram unii pe alții. Pentru faptul că într-o negociere îi ofereai nebunului medierea cu un judecător, cu un avocat, cu un expert, o compensație în bani, cu condiția să elibereze oamenii.

Că așa e într-o negociere. Dau, primesc, renunț etc. Pasul greșit a fost în abandonarea negocierii.”, a explicat psihologul Tudorel Butoi.

„Negocierea a fost calcâiul lui Ahile”

„Toții agenții de pe stradă, toți făceau negociere, toți vorbeau la balcon. Aia de la 112 căutau și ei să aplaneze lucrurile. Asta este, s-a trecut în confruntare.

Trebuie să îți fie clar, în mintea ta de procuror sau polițist, că te aflii în față unor oportunități justificative. Când te apleci asupra evenimentului fără să mai aștepți aprobări, percheziții, mandate. Mi se pare o lipsa că n-au avut sub control această chestiune.

Negocierea a fost calcâiul lui Ahile. Pentru că nu s-a prezentat negociatorul să-și pună în valoare capacitatea persuasivă, de comunicare, cu un altfel de ton, cu o altfel de voce. Nu te apuci să starnești, să supra-licitezi.”

Gheorghe Moroşan, bărbatul din Oneşti care a sechestrat doi bărbaţi şi apoi i-a ucis după ce negocierile cu Poliţia au eşuat, a fost împuşcat de nouă ori în timpul intervenţiei luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale.

„Agresorul a ajuns extrem de agitat, însoţit de Poliţie. Prezenta multiple plăgi prin împuşcare. A fost evaluat în CPU (n.r. Compartimentul de Primiri Urgenţe), după care a fost preluat de echipa chirurgicală în vederea explorării şi monitorizării ulterioare.

S-a intervenit chirurgical, s-a efectuat o laparatomie, pacientul prezenta nouă orificii, nouă traiecte.

S-au extras acele, a fost împuşcat cu bile de cauciuc, s-au extras. După care, pacientul a fost internat pe Reanimare în vederea monitorizării.

În momentul de faţă este intubat, ventilat mecanic, este stabil hemodinamic. Colegii mei vor decide, în funcţie de evoluţia stării dumnealui, când va fi detubat”, a declarat dr. Anamaria Bălcescu, directorul medical al Spitalului Oneşti.

Adauga un comentariu