National

Psihologul Daniel David este noul rector al Universității Babeș-Bolyai

Publicat: 03 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au făcut publice rezultatele alegerilor pentru funcția de rector. Astfel, în urma voturilor exprimate, prof. univ. dr. Daniel David este cel care își va exercita funcția de rector în perioada 2020-2024, preluând atribuțiile de la istoricul Ioan-Aurel Pop, totodată președinte al Academiei Române.

Pentru funcița de rector, Daniel David s-a aflat în competiție cu pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care în urmă cu câteva momente și-a felicitat contracandidatul, pe pagina de Facebook, pentru reușită. „Doresc spor deplin domnului prof.univ.dr. Daniel David și îl felicit pentru victoria sa”, a scris teologul Ioan Chirilă, mulțumind tuturor celor care și-au exprimat votul. „A fost o cinste pentru mine să mă întâlnesc cu cei mai mulți dintre slujitorii UBB. Tuturor le mulțumesc”, a transmis pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

Peste 1.600 de cadre didactice, cercetători şi studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai au putut vota marți, 3 martie 2020, persoana care va ocupa funcţia de rector în perioada 2020-2024. Pentru alegerea noului rector al UBB au fost amenajate 22 de secții de votare, câte una în fiecare dintre cele 21 de facultăți ale Universității, precum și o secție suplimentară în clădirea Colegiului Academic, iar alegătorii din cadrul UBB au putut vota marți, 3 martie 2020, între orele 9.00 și 17.00.

Din cele 1.616 persoane din cadrul UBB însrise pe listele de vot, care și-au putut exprima opțiunea astăzi, 1.438 au fost prezente la urne. Voturi valabile au fost exprimate un număr de 1.403, diferența de 35 fiind voturi anulate. Daniel David a avut 1.026 de voturi în favoarea lui, în timp ce Ioan Chirilă a dispus de 377 de voturi favorabile.

Daniel David este profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. S-a născut în 23 noiembrie 1972, la Satu Mare. A absolvit specializarea Psihologie la UBB. Programul de studiu a fost de cinci ani, ultimii doi parcurgându-i într-unul singur. Doctoratul l-a început la UBB în anul 1996 şi l-a terminat în 1999, avându-l coordonator pe profesorul Ioan Radu. O parte din programul de doctorat l-a parcurs la SUNY at Binghamton, SUA, cu o bursă Guvernamentală. Programul postdoctoral l-a parcurs în SUA, la prestigioasa universitate americană Mount Sinai School of Medicine din New-York, în domeniul medicinii comportamentale (Bio-behavioral and Integrative Medicine Programs), cu accent pe oncologie. Din 2007 este profesor universitar de ştiinţe cognitive clinice şi conducător de doctorat.

Viitorul rector al Universității Babeș-Bolyai își va începe în mod oficial mandatul după confirmarea sa prin ordinul Ministrului Educației şi Cercetării.

În mandatul său, Daniel David ar urma să pună în aplicare programul de candidatură intitulat „Programul ProUBB+: UBB – Universitate de clasă mondială (world-class) prin încredere și deschidere”.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este o comunitatea academică de aproximativ 50.000 de oameni, cu un buget anual de aproximativ 120.000.000 de euro și cu un impact direct anual în comunitatea clujeană estimat (la modul conservator) la aproximativ 200.000.000 de euro.

„Lumea în care trăim este una dinamică. Mediul academic este, la rândul său, unul în transformare majoră, iar peste zece ani ceea ce considerăm astăzi aspecte standard în universități s-ar putea să nu mai fie astfel. Îmi doresc ca UBB să fie ancorată în aceste transformări dinamice europene și să contribuie creativ la ele, pentru a nu rămâne mereu într-o logică de recuperare a decalajului. Prin profesura internațională și prin expertiza proprie din cadrul multor comisii/consilii europene de profil, înțeleg bine și sunt parte a acestor transformări ale ariei academice europene, astfel încât pot contribui la o integrare eficientă a UBB în acest spațiul academic european dinamic. Simplu și direct spus, îmi doresc să avem o universitate clujeană/transilvană care are mecanisme și joacă după reguli europene”, este unul dintre mesajele transmie de Daniel David înainte de alegerea sa în funcție.

Sursa: transilvaniareporter.ro

Adauga un comentariu