Actualitate

Purtarea obligatorie a măştilor este ilegală, susţine fostul judecător CSM Adrian Toni Neacșu

Publicat: 05 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Purtarea obligatorie a măştilor este ilegală susţine fostul judecător CSM Adrian Toni Neacșu
Purtarea obligatorie a măştilor este ilegală susține fostul judecător CSM, Adrian Toni Neacșu

Purtarea obligatorie a măştilor este ilegală susţine fostul judecător CSM Adrian Toni Neașcu. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, fostul judecător al CSM considera că s-a făcut o ilegalitate atunci când s-a luat decizia ca purtatul măştii să fie o măsură obligatorie în unele judeţe din România.

Purtarea obligatorie a măştilor este ilegală

Conform fostului judecător CSM, Adrian Toni Neacşu, decizia de a purta masca în spaţiul public deschis este una ilegală. Conform declaraţiilor făcute de fostul judecător, încă de la începutul pandemiei acesta a încercat să găsească între obligaţia de a fi profesinist şi dreptul de a prezenta lucrurile aşa cum se întâmpla ele din punct de vedere juridic.

” De la începutul crizei medicale tot încerc să găsesc echilibrul între obligația mea de profesionist al dreptului de a prezenta lucrurile exact așa cum sunt din punct de vedere juridic și riscul de a încuraja atitudini de sfidare a pericolului real cu care nu sunt neapărat de acord (ca să nu spun că deloc). Tentația de a fi profesionist până la capăt, indiferent de context și consecințe, este de nestăvilit, spuneți-i slăbiciune și gata. Sub regimul stării de alertă sau urgență trăim, teoretic vorbind, cea mai gravă formă de limitare a unor drepturi individuale după starea de război.

Tocmai de aceea cred că orice măsură a autorităților trebuie să fie supusă strict Constituției și legii, iar orice derapaj de la legalitatea cea mai strictă, indiferent cât de corect o fi din punctul de vedere al urgenței medicale, trebuie demascat, arătat cu degetul. Altfel spus, nici o urgență nu justifică încălcarea principiilor statului de drept și a valorii supreme a societății democratice, supremația Constituției.”

Obligativitatea purtării măştilor în spaţii deschise este ilegală

Conform judecătorului, obligativitatea de a purta măşti în spaţii deschise a fost instituita în mod nelegal. Conform lui Toni Neacşu, aceasta măsura reprezintă limitarea unor drepturi cetăţeneşti, ori acest lucru se poate face, conform Constituţiei României, doar printr-o lege. Judecătorul considera că Guvernul nu poate să restrângă libertăţi cetăţeneşti aşa cum face când a adoptat Hotărârea de Guvern care prevede purtarea obligatorie a măştilor:

” Acestea fiind spuse, OBLIGATIVITATEA PORTULUI MĂȘTII ÎN SPAȚII DESCHISE, pe faleze, în piețe publice, târguri, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice precum și în orice alt spațiu deschis aglomerat ESTE INSTITUITĂ ÎN MOD NELEGAL.

HG-ul nr. 588 din 31 iulie 2020, care a făcut posibilă instituirea pe plan local a astfel de măsuri, este vădit nelegală, fiind contrară Legii nr. 55/2020.

Această lege stabilește, limitativ, măsurile ce pot fi luate în timpul stării de alertă. Fiind lege, deci act normativ superior, și având în vedere că orice drept individual nu poate fi limitat decât prin lege potrivit Constituției, Guvernul nu poate excede prevederilor ei, ci trebuie să se supună.

Guvernul nu poate inventa alte măsuri pentru prevenirea răspândirii epidemiei decât cele la care are dreptul potrivit acestui act normativ. În ce privește obligația purtării măștii, Legea nr. 55/2020 (în art. 13) permite Guvernului (prin Ordin comun al MS și MI, iar niciodată prin hotărâri locale ale nu știu căror comitete) s-o instituie numai „în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”.

HG nr. 588 din 31 iulie 2020 nu va rezista unui examen al legalității în contencios administrativ

Judecătorul Toni Neacşu susţine că Hotărârea de Guvern nu va rezista unui examen în contecios administrativ

” Pentru că orice hotărâre de Guvern nu se poate emite decât în executarea, în aplicarea, unei legi, executivul nu poate excede delegării de competențe care i s-a dat, în cazul de față de a institui sau nu obligația portului măștii „în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”.

HG nr. 588 din 31 iulie 2020 nu va rezista unui examen al legalității în contencios administrativ, fiind evident contrară prevederile art. 13 din Legea nr. 55/2020. De asemenea, vor fi ușor de anulat toate hotărârile luate pe plan local, pentru că principala obligație a unui act administrativ normativ este să corespundă legii, iar nu să reglementeze peste sau contrar ei.

Desigur, mă întreb dacă garantul constituționalității și legalității în Guvern, Ministerul Justiției, nu a observat ceea ce este evident sau doar s-a făcut că nu observă”, scrie Toni Neascșu pe Facebok.

Masca de protecţie a devenit obligatorie în toate spaţiile publice din judeţul Iaşi, inclusiv pe stradă. Amenzile sunt uriașe

De la 1 august, toți ieșenii trebuie să poarte mască de protecție în toate spațiile publice din județul Iași, inclusiv pe stradă. Cine nu respectă această regulă vor fi sancționați. Amenzile variază între 500-2500 de lei. Această măsură este valabilă timp de 14 zile.

„Întrunit astăzi, 30.07.2020 în ședință extraordinară, la convocarea dlui. Prefect Marian GRIGORAȘ,  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a analizat  evaluarea făcută de Direcția de Sănătate Publică Iași  asupra nivelului răspândirii infecției cu virusul SARS COV2 în județ, dar și a gradului de pregătire a sistemului sanitar ieșean pentru a face față situației actuale.

În urma analizării posibilelor variante de măsuri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca, în intervalul 1 – 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele, prezente în spațiile publice deschise, de pe întreg teritoriul județului Iași.

Se exceptează de la această măsură persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Adauga un comentariu