Prima pagină » Stiri si curiozitati » Pusee creștere bebe. Ce sunt puseurile de creștere și care sunt semnele de care să ții cont

Pusee creștere bebe. Ce sunt puseurile de creștere și care sunt semnele de care să ții cont

03 nov. 2023, 15:37,
în Stiri si curiozitati

Bebelușul pare brusc înfometat și cere din ce în ce mai multă hrană? S-ar putea să treacă printr-o puseu de creștere. Află când au loc acestea și cum să îți dai seama dacă micuțul tău trece printr-un astfel de episod.

Exact când începi să te obișnuiești cu un program de alimentație relativ stabil, bebelușul decide să schimbe cursul. El începe să ceară mâncare la fiecare oră, și chiar și atunci când a terminat, tot se comportă ca și cum ar fi înfometat. Dacă te întrebi dacă bebelușul tău primește suficient lapte, nu-ți face griji. Micuțul tău nu este înfometat (chiar dacă se comportă așa). Acesta tocmai a intrat în primul său puseu de creștere, aducă primul din cele aproximativ 5 pe care le va avea în primul an de viață.

Pusee creștere bebe. Ce sunt acestea și când au loc

Bebelușii cresc cel mai rapid în primul an de viață, iar mare parte din această creștere se manifestă sub forma unor puseuri de creștere, adică perioade scurte, intense de creștere. În primele 12 luni de viață, bebelușii tind să își tripleze greutatea corporală și să câștige în medie 25 de centimetri în lungime.

Înainte de un puseu de creștere, greutatea bebelușului tău va crește destul de lent. După un puseu de creștere, s-ar putea să observi o creștere mai rapidă a greutățîi. Deci, nu este doar imaginația ta – bebelușul tău chiar a crescut peste noapte și nu prea mai încape probabil în hăinuțele pentru nou-născuți.

Puseurile de creștere la bebeluși pot apărea oricând în primul an de viață. Deși fiecare copil este diferit, bebelușii tind să aibă puseurile de creștere în general la 1-3 săptămâni, apoi la 6-8 săptămâni, la 3 luni, la 6 luni și la 9 luni. Ține cont că acestea sunt doar intervale generale. Bebelușul tău ar putea experimenta un puseu de creștere înainte sau după aceste intervale.

Pentru a monitoriza progresul bebelușului tău, pediatrul va ține un grafic de creștere a sugarului în care va nota la fiecare consultație medicală. Aceste grafice de creștere, elaborate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), urmăresc greutatea, lungimea și circumferința capului bebelușului tău în raport cu alți copii de aceeași vârstă.

Semnele puseurilor de creștere la bebeluși

Nu ești sigur dacă bebelușul tău trece printr-un puseu de creștere sau are doar o poftă de mâncare mare? Iată cum să recunoști puseurile de creștere ale micuțului tău.

Pare că îi este tot timpul foame. Bebelușul tău vrea să mănânce fără oprire, adică la fiecare oră sau două (sau uneori chiar la fiecare 30 de minute). Dacă alăptezi, trebuie să știi că cu cât bebelușul este hrănit la sân mai des, cu atât producția de lapte va fi mai stimulată pentru a ține pasul cu apetitul în creștere.

Treziri frecvente în timpul nopții. Chiar dacă bebelușul tău a dormit liniștit timp de 5 sau 6 ore, în timpul unui puseu de creștere ar putea să ceară o gustare la miezul nopții, apoi una la 2 dimineața, la 4 dimineața și tot așa. S-ar putea să observi că bebelușul se trezește mai devreme din somnul de peste zi.

Cele mai multe puseuri de creștere la bebeluși durează doar câteva zile. După aceea, viața se va întoarce la normal. Unele cercetări arată că sugarii tind să doarmă mai mult în zilele în care trec printr-un puseu de creștere în lungime. Dar este ceva comun ca bebelușii să se trezească mai des pentru a cere hrană, iar unii bebeluși pot trece printr-o regresie a somnului în timpul perioadei de pusee creștere bebe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`