Razboi în Ucraina

Putin şi Erdogan vor discuta marţi despre mecanisme care să permită exporturile de cereale din Ucraina

Publicat: 18 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Putin şi Erdogan vor discuta marţi despre mecanisme care să permită exporturile de cereale din Ucraina
Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că “un document final” va fi gata în scurtă vreme pentru a permite exportul de cereale din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan vor discuta marţi, la Teheran, despre mecanisme care să permită exporturile de cereale din Ucraina, blocate în această ţară de ofensiva militară rusă cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În Turcia urmează să aibă loc negocieri, în următoarele zile, care implică Moscova, Kievul, Ankara şi ONU, după ce în runda precedentă de discuţii de pe 13 iulie s-au înregistrat progrese.

„În primul rând, suntem gata să continuăm munca în această direcţie, în al doilea rând, această tematică va fi discutată de preşedinţii” Putin şi Erdogan, a declarat luni, potrivit agenţiilor de presă ruse, consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, în ajunul unei întâlniri între cei doi lideri în Iran.

Rusia urmează să înființeze la Istanbul un centru de coordonare pentru exporturile de cereale

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că “un document final” va fi gata în scurtă vreme pentru a permite exportul de cereale din Ucraina. Potrivit lui Uşakov, un centru de coordonare urmează să fie înfiinţat la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Acordul negociat prin intermediul ONU vizează scoaterea prin Marea Neagră a circa 20 de milioane de tone de cereale blocate în silozurile ucrainene din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Ucraina și Rusia au ajuns la un acord pentru stabilirea unui coridor maritim securizat

Acesta ar urma, de asemenea, să faciliteze exporturile ruseşti de cereale şi de îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc canalele logistice şi financiare ruse. Produsele agricole ruseşti şi ucrainene sunt esenţiale pentru a evita o înmulţire a crizelor alimentare în lume, notează France Presse.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a confirmat luni că “s-a ajuns la un acord de principiu” cu Ucraina şi Rusia pentru stabilirea unui coridor maritim securizat care să permită transportul cerealelor. Potrivit unei surse oficiale sub protecţia anonimatului, o nouă reuniune ar putea avea loc “miercuri sau joi”, după summitul de marţi din Iran între preşedinţii rus, iranian şi turc.

Luni, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este o “chestiune de viaţă sau de moarte” şi şi-a exprimat “speranţa” că se va ajunge la un acord în această săptămână.

Adauga un comentariu