Actualitate

Raed Arafat a anunțat că mai mulți medici rezidenți aflați în ultimul an de pregătire vor executa gărzi la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Ploiești

Publicat: 19 ian. 2022
barbat cu masca si ochelari imbracat la costum
Șeful DSU a arătat că au fost identificate soluţii pentru păstrarea maşinii de terapie intensivă mobilă funcţională 24 din 24 de ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a efectuat o vizită de lucru în judeţul Prahova, în cadrul căreia a fost la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, staţia Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Referindu-se la problema resursei umane pentru UPU, şeful DSU a arătat că au fost identificate soluţii pentru păstrarea maşinii de terapie intensivă mobilă funcţională 24 din 24 de ore.

„Am discutat problema resursei umane şi sunt soluţii care au fost identificate de noi recent. În primul rând, pentru păstrarea maşinii de terapie intensivă mobilă funcţională 24 din 24 de ore şi asigurarea personalului pentru UPU, soluţiile includ un număr de rezidenţi care originari sunt din Ploieşti, care se pregătesc acum în judeţul Bihor, o parte din ei în Bucureşti, şi care sunt în ultimul an de pregătire şi care vor începe să execute gărzi la nivelul Unităţii de Primiri Urgenţe Ploieşti şi pe maşina de terapie intensivă mobilă, să asigurăm să nu mai existe ture fără acoperire de medic”, a afirmat Raed Arafat.

În context, secretarul de stat a arătat că o astfel de unitate de primiri urgenţe are nevoie de 3-4 medici pe tură.

„La acest moment (…) şi dacă vin 8-9 medici, tot nu este suficient. La astfel de unitate de primiri urgenţe într-un judeţ care are aproape 800.000 de locuitori (…), îţi trebuie 3-4 medici pe tură, de diferite niveluri de pregătire, nu neapărat medici primari toţi, dar specialişti, chiar şi rezidenţi să vină să îi ajute”, a adăugat Raed Arafat.

Raed Arafat a oferit astăzi detalii și referitor la situația capacității spitalelor în contextul valului 5

Mediul a precizat că există în continuare capacitate, însă autoritățile iau măsuri pentru a furniza necesarul de paturi în situația în care numărul pacienților care au nevoie de îngrijire în secțiile ATI va crește.

„Din fericire, până acum, impactul nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există, nu putem să spunem că am intrat într-o situaţie de incapacitate. Normal, monitorizăm foarte atent acest lucru şi orice este nevoie de sprijin pentru completare şi Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta și noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a declarat Raed Arafat, miercuri seară, la sediul ISU Prahova, la finalul vizitei făcute în Ploieşti.
Adauga un comentariu