Actualitate

Raed Arafat a explicat care este cel mai negru scenariu legat de pandemia de COVID-19 din România

Publicat: 13 aug. 2020
Raed Arafat a explicat care este cel mai negru scenariu legat de pandemia de COVID-19 din România
Raed Arafat a explicat care este cel mai negru scenariu legat de pandemia de COVID-19 din România

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Rafat a explicat care este cel mai negru scenariu legat de pandemia de COVID-19 din România. Într-o intervenţie, secretarul de stat a explicat faptul că există limite ale sistemului indiferent cât de mare e crescută capacitatea acestuia.

Raed Arafat vorbeşte despre cel mai negru scenariu legat de pandemia de COVID-19 din România

Conform şefului Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), orice sistem are limitele lui indiferent de cât de mare e crescută capacitatea acestuia. Arafat susţine faptul că nu exista o capacitate infinită a vreunui sistem medical. Sistemul poate fi dublat ca număr de paturi, sau triplat cu alte componente, dar personalul medical nu poate fi dublat sau triplat, deci poate apărea o problemă serioasă. Totuşi, speranţa autorităţilor este ca sistemul medical nu va ajunge la o limită superioară şi să nu ducem personalul medical la un stres:

”De ce ne e teamă nouă? Totuși, există limite ale sistemului. Limitele acestea, indiferent cât vrei să crești capacitatea sistemului, sunt anumite componente ale lui pe care n-ai cum să le dublezi sau să le triplezi. Poți să crești numărul paturilor, poți să crești orice, dar nu poți crește numărul personalului. Da, putem să apelăm la un sprijin dacă alții sunt mai puțin afectați decât noi, dar asta e o chestie pe o perioadă limitată.

Speranța noastră este să nu ajungem să ducem sistemul la un stres maxim și să păstrăm sistemul, totuși, cât mai posibil cu capacități de rezervă rămase și posibile să fie folosite. Dacă ajung să am toate paturile de terapie intensivă ocupate, vom ajunge la poveștile adevărate pe care le-am auzit din alte părți, în care ai doi bolnavi pe un ventilator sau să alegi între un bolnav și altul pe cine intubezi, pe cine ventilezi. Noi nu vrem să ajungem la asta”, a declarat șeful DSU, miercuri seara, la un post TV.

A fost un efort major făcut de Ministerul Sănătăţii în gestionarea situaţiei

În altă ordine de idei, şeful DSU considera că la şeful Ministerului Sănătăţii s-au făcut eforturi majore pentru gestionarea situaţiei pandemice de COVID-19. Raed Arafat menţionează că s-au făcut investiţii mari şi s-a echilibrat situaţia în toate zonele ţării:

„A fost un efort major făcut la nivelul Ministerului Sănătății, DSU. Am lucrat intens împreună, ca să creștem numărul paturilor de terapie intensivă. Am reușit la București. S-a intervenit de la nivel de premier chiar și s-a monitorizat situația. La București am crescut prin activarea secției modulare de la Elias, implicarea Spitalului Ilfov cu vreo 15 paturi de terapie intensivă, suplimentară Ministerului Apărării – aici a venit cu o suplimentare de șapte paturi la ROL 2 peste cele 16 pe care le avea.

La Cluj, la Mureș câte 20, 20 și ceva de pături în plus de terapie intensivă. Deci toate acestea au venit tocmai ca să putem absorbi și au fost de bun augur. De ce? Pentru că am putut să le folosim. Noi am transferat pacienți cu elicopterele de la sud, în Ardeal, la Mureș, la Cluj, chiar la Timișoara, în alte părți. Noi am făcut o echilibristică între zonă foarte afectată și zonele care la momentul acesta sunt mai puțin afectate, tocmai ca să dăm fiecărui pacient șansa să fie tratat corect într-un pat de terapie intensivă”, a mai spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu